De astăzi se fac înscrieri pentru cele două centre de vaccinare din Reșița care vor funcționa din 15 februarie

Imunizarea cu vaccinul de la AstraZeneca va începe şi în Caraş-Severin în data de 15 februarie. Acum, se fac ultimele pregătiri pentru cele două centre de vaccinare care vor fi deschise în municipiul Reşiţa. Unul va fi la Colegiul Economic al Banatului Montan, iar celălalt la Şcoala Generală Nr.6 Mihai Peia. Echipele medicale au fost bine instruite, cele două unităţi au fost dotate cu aparatura medicală necesară şi Direcţia de Sănătate Publică a eliberat avizul de funcţionare.

Dar cel mai importanţ, înscrierile pentru cele două centre se pot face de astăzi, 10 februarie, prin intermediul platformei electronice, cu ajutorul medicului de familie dar şi prin call center, ne-a declarat şeful Direcţiei Generale Învăţămânţ Cultură, Tinereţ Sport şi Culte din cadrul Primăriei Reşiţa, Liliana Dacica.

Suntem pregătiți cu alte două centre de vaccinare respectiv cu sala de sport de la Școala Gimnazială Mihai Peia, de pe strada Gratz și sala de sport de la Colegiul Economic al Banatului Montan, aceste două centre vor începe vaccinarea din 15 februarie.

Primim și vaccin AstraZeneca și persoanele care doresc să se vaccineze trebuie să se înscrie, pe platformă începând de astăzi, 10 februarie vom fi vizibili pe platformă, suntem pregătiți cu cele 2 centre, avem deja echipele medicale nominalizate și avem și avizul de la Direcția de Sănătate Publică, astfel că ne dorim ca oamenii să fie interesați și să vină să se vaccineze”, ne-a declarat şeful Direcţiei Generale Învăţămânţ Cultură, Tinereţ Sport şi Culte din cadrul Primăriei Reşiţa, Liliana Dacica.

La nivel național, pentru buna desfășurare a procesului de vaccinare cu AstraZeneca, vor fi deschise 180 de cabinete noi de vaccinare.

Cele 180 de cabinete destinate vaccinării cu AstraZeneca sunt distribuite după cum urmează: București (22), Alba (3), Arad (4), Argeș (5), Bacău (5), Bihor (5), Bistrița Năsăud (2), Botoșani (3), Brăila (2), Brașov (5), Buzău (3), Călărași (2), Caraș-Severin (2), Cluj (10), Constanța (6), Covasna (2), Dâmbovița (4), Dolj (6), Galați (4), Giurgiu (2), Gorj (3), Harghita (3), Hunedoara (3), Ialomița (2), Iași (8), Ilfov (2), Maramureș (4), Mehedinți (2), Mureș (5), Neamț (4), Olt (3), Prahova (6), Sălaj (2), Satu Mare (3), Sibiu (4), Suceava (5), Teleorman (3), Timiș (10), Tulcea (2), Vâlcea (3), Vaslui (3), Vrancea (3). Acestea vor fi grupate în centrele de vaccinare noi deschise la nivelul fiecărui județ.

Înscrierea pentru vaccinare se va putea realiza începând de miercuri, 10 februarie a.c., și se adresează persoanelor care, potrivit Strategiei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, fac parte din Etapa a II-a, respectiv cele cu boli cronice și lucrătorii care desfășoară activități în domenii esențiale. Modalitățile de programare la vaccinare sunt cele deja cunoscute, atât prin intermediul platformei electronice, medicul de familie/ curant, cât și prin call center, la numărul unic 021. 414.44.25 sau la numerele de suport destinate fiecărui județ în parte, disponibile pe platforma de informare: vaccinare-covid.gov.ro.

Reamintim că, pentru gestionarea cu eficiență a procesului de vaccinare la nivel național, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a elaborat și transmis personalului specializat Procedura de vaccinare împotriva COVID-19 cu AstraZeneca, document care prevede condițiile și modul de stocare, depozitare, transport și distribuție, cu asigurarea lanțului de frig, monitorizarea reacțiilor, precum și managementul stocurilor și al pierderilor.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat, la 29 ianuarie 2021, acordarea autorizației condiționate de punere pe piață pentru vaccinul împotriva COVID-19, dezvoltat de compania AstraZeneca. Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul EMA a evaluat datele privind calitatea, siguranța și eficacitatea vaccinului și a recomandat prin consens acordarea de către Comisia Europeană a autorizației condiționate de punere pe piață. Vaccinul AstraZeneca este al III-lea vaccin împotriva COVID-19 disponibil pentru derularea campaniilor de vaccinare în statele membre ale Uniunii Europene și, implicit, în România.

În urma recomandărilor transmise de Ministerul Sănătății, Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), precum și de Grupul Științific din CNCAV, ținând cont de precizările din Rezumatul Caracteristicilor Produsului (RCP) și de studiile disponibile până la momentul autorizării condiționate de punere pe piață, în România, vaccinarea împotriva COVID-19 cu vaccinul AstraZeneca este recomandată pentru grupa de vârstă 18-55 de ani, cu posibilitatea creșterii acestui interval, în funcție de apariția noilor date științifice.

De asemenea, intervalul de timp recomandat între cele două doze este de 8 săptămâni.

Cele mai citite

Related Articles