Locuitorii din Valeapai se tem să nu fie luaţi de ape. ABA Banat promite lucrări de apărare împotriva inundaţiilor

Locuitorii din Valeapai spun că trăiesc un coşmar la fiecare ploaie mai puternică pentru că riscă să fie luaţi de pe ape. Oamenii reclamă că s-au construit diguri pe râul Pogăniş dar doar în aval, iar satul nu a beneficiat de niciun proiect de modernizare.

În ultimii ani ne confruntăm tot mai des cu astfel de situații. În fiecare an avem frica că unii dintre noi vor pierii înecați. Sunt câteva familii în satul Valeapai care la fiecare ploaie sunt inundați și apa le distruge toată agoniseala. Din păcate în urma ploilor de zilele acestea apa iară le bate la ușă și vrea sa le fure liniștea, agoniseala poate chiar și viața. Ei sunt oamenii care trăiesc nopți albe la fiecare ploaie. Ei sunt oamenii care nu au fost luați în calcul când s-a construit digul pe râul Pogăniş. S-au făcut diguri pe râul Pogăniş dar din păcate ele au fost făcute în aval de satul Valeapai și protejează doar terenurile agricole. Satul Valeapai suferă la fiecare ploaie deoarece râul Pogăniş nu a beneficiat de nici un proiect de modernizare pe porțiunea satului si casele localnicilor sunt în pericol să fie luate.

Purtătorul de cuvânt al Administraţiei Bazinale de Apă Banat, Sorina Neaga susţine că în ultimii ani au avut loc doar lucrări de refacere a digurilor existente.

În cadrul lucrărilor de apărare împotriva inundaţiilor realizate în anul 2015 pe Pogănis în localitatea Valeapai, a fost prevăzută realizarea unei consolidări de mal pe o lungime de 200 ml, într-o zonă unde eroziunea malului punea în pericol un drum de acces. În urma măsuratorilor realizate la acea dată, la asigurarea de calcul stabilită de legislaţia în vigoare de 1% (cu o incidenţă de apariţie o dată la 100 ani) nu a rezultat ca necesare lucrări de apărare împotriva inundaţiilor în această localitate. În proiectul realizat în 2015 nu s-au construit diguri noi care să apere terenuri agricole, s-au reabilitat digurile existente din 1984.

În anul 2020 au avut loc fenomene meteorologice deosebite cantitativ, care au condus la creşterea nivelului în cursul de apă Pogăniş peste cotele la care au fost calculate lucrările de apărare, fiind inundate circa 11 gospodării din localitatea Valeapai. Lucrările de apărare au fost depăşite pe întreg sectorul Brebu – Duleu, situat în amonte de Valeapai. Administraţia Bazinală de Apă Banat a luat cunoştinţă de problemele de pe acest sector de râu unde la debite excepţionale se produc inundaţii locale şi are în vedere realizarea unor lucrări de apărare pe acestă zonă.

FOTO: Facebook Satul Valeapai

Cele mai citite

Related Articles