Arheologii au descoperit cea mai veche pictură rupestră din lume, o imagine în mărime naturală a unui porc sălbatic care a fost făcută în urmă cu cel puțin 45.000 de ani în Indonezia.

Descoperirea a fost descrisă recent în jurnalul „Science Advances” și oferă cele mai timpurii dovezi ale așezării oamenilor în această regiune. Pictura a fost descoperită pe insula Sulawesi în peștera Leang Tedongnge, situată într-o vale izolată și înconjurată de stânci de calcar, fiind la aproape o oră de mers de la cel mai apropiat drum. Peștera este accesibilă doar în timpul sezonului uscat pentru că în restul anului este inundată, iar membrii comunității Bugis din zonă le-au spus cercetătorilor că nu a mai fost niciodată văzută de oamenii din Occident.

Măsurând 136 de cm pe 54 de cm, porcul Sulawesi a fost pictat folosind pigment roșu închis de ocru și are o creastă scurtă de păr, precum și o pereche de excrescențe faciale caracteristice masculilor adulți ai acestei specii.

Există și două contururi de palme deasupra porcului care pare să fie orientat spre alți doi porci care nu au fost la fel de bine prezervați, picturile făcând parte dintr-o scenă narativă. Pentru a desena contururile de palme, „artiștii” ar fi trebuit să își așeze mâinile pe suprafață, iar apoi să scuipe pigmentul peste acestea, astfel că cercetătorii speră acum să extragă și mostre de ADN ale omului preistoric.

Sursa: descopera.ro

Sursa foto: Griffith University