Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva Covid 19, face următoarele precizări referitoare la prima tranșă de vaccinuri împotriva COVID-19 livrată României în data de 25 decembrie:

În data de 25 decembrie, în România a fost livrată prima tranșă de vaccinuri împotriva COVID-19, compusă din 2 containere. Fiecare container a conținut 5 cutii a câte 195 de flacoane multidoză/ cutie, adică 975 de doze de vaccin fiecare, în total 9750 de doze de vaccin. Așadar, numărul de doze de vaccin recepționate a fost de 9750. Produsul BioNTech/Pfizer este condiționat/ ținut în flacoane multidoză, un flacon conținând câte 5 doze.

Distribuirea acestor prime doze de vaccin s-a făcut conform necesarului întocmit și primit de la cele 10 spitale de boli infecțioase aflate în prima linie în lupta împotriva COVID-19. Potrivit acestui necesar înaintat de cele 10 spitale, au fost solicitate 3035 de doze de vaccin pentru prima administrare, respectiv 3035 pentru rapel (doze rezervate pentru a doua administrare).

În plus, există un risc asumat de pierdere a dozelor din motive neimputabile (evenimente rutiere, prelungirea timpului necesar transportului, probleme ce pot apărea pe durata stocării în centrul de vaccinare, spargerea accidentală a flacoanelor). De asemenea, în cazul flacoanelor multidoză, pierderile nu pot fi în totalitate eliminate, dar pot fi reduse printr-o politică riguroasă privind programările și prin calcularea riguroasă a necesarului de vaccin.

În acest moment, restul dozelor, adică diferența actuală dintre numărul total de doze livrat în data de 25 decembrie și necesarul pentru cele 10 spitale de boli infecțioase aflate în prima linie în lupta împotriva COVID-19) este depozitat la Institutul de Cercetare Dezvoltare Medico- Militară ”Cantacuzino”, desemnat, conform legislației, centru unic de stocare.

După terminarea perioadei de administrare a primei doze în cele 10 spitale de linia întâi, eventualul excedent de doze (eventualele doze care nu ar fi consumate în cele 10 spitale) va fi distribuit către celelalte unități medicale care au organizat centre de vaccinare conform arondării teritoriale județene la Institutul ”Cantacuzino”, în vederea utilizării, la maxim, a acestei prime tranșe livrate României. Începând cu următoarea tranșă ce va fi livrată României, se vor distribui vaccinuri către toate unitățile medicale în care au fost organizate centre de vaccinare.