Ascultă Radio România Reșița Live

ANPC Caraș Severin: Atenție deosebită la achiziția produselor alimentare, în special în cazul “ofertelor promoționale”

Luna decembrie este luna în care vânzările cresc substantial. Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor Caraș Severin vine cu sfaturi pentru cumpărăturile de sărbători. In primul rand, consumatorii trebuie să acorde o atentie deosebita la achizitia produselor alimentare, avand in vedere ca unii operatori economici vor “profita” de aceasta perioada pentru a-si vinde produsele din stoc, indiferent de calitatea acestora.

ANPC Caraș Severin: Atenție deosebită la achiziția produselor alimentare, în special în cazul “ofertelor promoționale”

Articol editat de Tibi Adam, 18 decembrie 2020, 09:39

De asemenea trebuie sa verifice cu atentie din punct de vedere organoleptic (aspect, miros, culoare) calitatea produselor alimentare si sa le refuze pe acelea pentru care au suspiciuni privind calitatea si mai ales siguranta.

Atentie la produsele alimentare care prezinta urme de mucegai, care prezinta data durabilitatii minimale depasita sau ambalajele deteriorate si pentru care exista suspiciunea deteriorarii continutului.

Consumatorii pot apela Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Caraş-Severin la numărul de telefon 0255/213.083 sau pot depune reclamații prin email la adresa reclamatii.caras-severin@anpc.ro

Comercializarea cărnii și a produselor din carne

– Achizitionarea carnii si a produselor din carne se va face numai din locuri special amenajate, dotate si autorizate (macelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate in piete) si trebuie sa aiba stampila de control sanitar-veterinar. In aceste conditii exista garantia unui produs sigur, ce nu va va afecta sanatatea;

– Evitati cumpararea de carne de la persoane si din locuri neautorizate, din „portbagajele masinilor” chiar daca pretul oferit este comparativ mai mic, comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si nu va poate elibera bon de casa cu care sa justificati tranzactia comerciala si riscati sa achizitionati un produs neconform sau chiar nesigur care poate sa va afecteze sanatatea;

– Verificati, prin apreciere directa, proprietatile organoleptice ale produselor, a semnelor organoleptice de alterare, modificari ale aspectului (aspect de mazguit, cu prezenta mucilagiilor etc), culorii (culoare modificata), consistentei, prezenta corpurilor straine etc. Carnea trebuie sa prezinte la suprafata o pelicula uscata, de culoare roz pana la rosie, sa fie ferma si elastica, atat la suprafata cat si in sectiune, iar mirosul trebuie sa fie caracteristic de produs proaspat;

– Atentie si la pret! Verificati concordanta dintre preturile afisate la raft si cele marcate pe bonurile de casa;

– Carnea achizitionata sub forma refrigerata se va transporta, in conditii igienice, cat mai repede la domiciliu si se va depozita la frigider;

– Produsele preambalate, care prezinta ambalajele deteriorate si pentru care exista suspiciunea deteriorarii continutului, nu trebuie achizitionate.

Comercializarea produselor congelate (carne, peste, legume, fructe)

– Verificati termenul de valabilitate. Desi produsele congelate au un termen de valabilitate mai mare datorita procesului natural de congelare, aveti grija ca termenul sa nu fie foarte apropiat de ziua cumpararii, mai ales daca doriti sa le depozitati in gospodaria proprie pentru o perioada mai lunga.

– La cumpararea produselor congelate, ca in cazul oricaror produse, este foarte important ca ambalajul sa nu fie deteriorat. Verificati ca ambalajul din plastic sa nu fie rupt, iar cel din carton sa nu fie umed, ceea ce ar putea indica o posibila problema de pastrare/depozitare in magazin. In plus, temperatura in congelator trebuie sa fie scazuta.

– Produsele congelate (carne, peste, legume, fructe) vor fi transportate in conditii igienice, cat mai repede la domiciuliu, unde vor fi depozitate in congelator pana la data pregatirii, pentru pastrarea nutrientilor si a calitatii (gust, textura).

– Cititi eticheta de ingrediente. Desi produsele congelate contin rareori alte ingrediente decat produsul congelat, procesul de congelare fiind suficient pentru conservarea produselor in cele mai bune conditii, fara a fi nevoie de aditivi. Produsele congelate sunt astfel o alegere foarte buna pentru perioada sarbatorilor, cand drumurile la cumparaturi se raresc.

Comercializarea laptelui și a produselor lactate

– Consumatorii trebuie sa fie atenti la modul de prezentare a ambalajului. In cazul in care ambalajul este bombat inseamna ca a inceput procesul de fermentare si produsul nu mai este propriu consumului uman;

– Trebuie acordata atentie deosebita conditiilor de depozitare atat in magazinul de desfacere cat si la domiciliu. Verificati daca laptele si produsele lactate sunt pastrate la temperatura indicata de producator si refuzati achizitionarea produselor care au fost expuse spre comercializare la alte temperaturi decat cele indicate de producator;

– Solicitati vanzatorului, in cazul in care magazinul nu are asigurat sistemul de autoservire, sa consulte eticheta produsului pentru a analiza compozitia si, mai ales, incadrarea in data durabilitatii minimale. Nu achizitionati produsele pentru care aveti indoieli privind calitatea si modul de informare prin etichetare;

– Consumatorii trebuie sa solicite vanzatorilor informatii suplimentare cu privire la natura produselor pe care doresc sa le cumpere, intrucat exista cazuri in care comerciantii expun la vanzare, in acelasi spatiu inlocuitori de produse lactate alaturi de produse lactate. In conditiile in care modul de prezentare (forma de calup, dimensiuni, aspect, culoare) si chiar de etichetare sunt asemanatoare, diferentierea este ingreunata, motiv pentru care este absolut necesar sa solicite informatii suplimentare din partea comerciantului;

– Atentionam consumatorii sa refuze produsele care prezinta data durabilitatii minimale/data limita de consum modificata sau depasita. De asemenea, sa nu cumpere lapte si produse din lapte din locuri neautorizate. Comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si nu poate elibara bon de casa cu care sa fie justificata tranzactia comerciala si consumatorul risca sa achizitioneze un produs neconform sau chiar nesigur care ii poate afecta sanatatea.

Comercializarea produselor de patiserie (cozonaci, checuri, etc.)

– In primul rand, achizitionarea produselor se va face numai din locuri autorizate, unde spatiile de comercializare trebuie sa fie in permanenta curate si bine intretinute;

– Personalul care comercializeaza produse de patiserie trebuie sa poarte echipament de protectie sanitara, respectiv halat de protectie si boneta, iar manipularea produselor sa se faca cu mainile acoperite de manusi curate sau de unica folosinta;

– Produsele de patiserie neambalate se vor vinde din recipiente curate, la adapost de praf si de muste, fiind servite numai cu ustensile speciale. Este interzis a se permite consumatorilor sa aleaga produsele cu mana;

– Pentru produsele de patiserie preambalate data durabilitatii minimale este stabilita de producator si se va inscriptiona pe eticheta/ ambalaj.

Comercializarea ciocolatei, produselor din ciocolată, produse pe baza de cacao si grasimi vegetale (tablete, figurine etc)

– Etichetele acestor produse trebuie sa contina urmatoarele informatii: denumirea produsului, numele si adresa producatorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului. In cazul produselor din import se vor inscrie numele si adresa importatorului sau ale distribuitorului inregistrat in Romania, data durabilitatii minimale, cantitatea neta si conditiile de depozitare;

– Toate produsele din import trebuie sa fie insotite de etichete cu elementele de identificare si informare in limba romana;

– Pentru ciocolata si produse din ciocolata: se mentioneaza in mod obligatoriu continutul de cacao substanta uscata, exprimat in procente, astfel: “ cacao…% minim”. In cazul ciocolatei umplute se mentioneaza produsul de umplutura. Se excepteaza de la indicarea cantitatii nete produsele din ciocolata preambalate, cu o greutate mai mica de 50 grame. Aceasta exceptie nu se aplica produselor cu o greutate neta mai mica de 50 grame fiecare, atunci cand sunt prezentate intr-un ambalaj continand doua sau mai multe astfel de produse, daca continutul net total, inclusive ambalajul, este egal sau mai mare de 50 grame. In cazul produselor din ciocolata turnate si goale in interior, aceasta indicatie poate fi inlocuita cu continutul net minim. O mentiune privind adaosul de cafea sau bauturi spirtoase, atunci cand acesta depaseste 1% din masa produsului;

– Ciocolata proaspata trebuie sa prezinte o suprafata lucioasa, nestratificata si fara pete, sa fie onctuoasa, casanta la rupere fara senzatie de rugozitate la masticare, culoare si gust specific, iar drajeurile trebuie sa aiba suprafata neteda, lucioasa, uscata si nelipicioasa;

– Achizitionarea produselor se va face numai din locuri autorizate. Trebuie evitata cumpararea de la vanzatori ambulanti, chiar daca pretul oferit este comparativ mai mic;

– Inainte de cumparare, consumatorul trebuie sa verifice starea ambalajelor (integritate, etanseitate) si incadrarea produselor in data durabilitatii minimale, dupa caz, in data limita de consum stabilite de producator.

Comercializarea vinurilor și a băuturilor alcoolice

– Continutul etichetei trebuie sa cuprinda: denumirea sub care se vinde produsul, denumirea si adresa producatorului, sau a importatorului sau a imbuteliatorului, volumul net, concentratia alcoolica, o informatie privind lotul, data durabilitatii minimale pentru bauturile alcoolice cu concentratia alcoolica mai mica de 10% vol.;

– Pentru vinuri, eticheta trebuie sa mai contina urmatoarele informatii: categoria de calitate, indicatia geografica sau denumirea de origine controlata pentru vinurile de calitate superioara, tipul vinului, functie de continutul de zaharuri;

– Consumatorul trerbuie sa verifice aspectul lichidului, respectiv culoarea sa fie corespunzatoare sortimentului, limpede, fara depuneri sau impuritati in suspensie;

– La intoarcerea buteliei cu dopul in jos, continutul nu trebuie sa se tulbure sau sa prezinte impuritati sau scurgeri;

– Marcarea bauturilor alcoolice distilate se face cu respectarea reglementarilor in vigoare emise de Ministerul Finantelor.

Etichete:
Ziua Mondială a Siguranței Pacienților 2025: Centrul „Cristian Șerban” din Buziaș, solidar cu tinerii și copiii aflați în îngrijire
Actualitate miercuri, 17 septembrie 2025, 13:07

Ziua Mondială a Siguranței Pacienților 2025: Centrul „Cristian Șerban” din Buziaș, solidar cu tinerii și copiii aflați în îngrijire

Pe 17 septembrie este marcată Ziua Mondială a Siguranței Pacienților, un eveniment dedicat conștientizării importanței îngrijirii medicale de...

Ziua Mondială a Siguranței Pacienților 2025: Centrul „Cristian Șerban” din Buziaș, solidar cu tinerii și copiii aflați în îngrijire
Comunitățile Robike Valley din vestul țării ies la Marea Pedalare
Actualitate miercuri, 17 septembrie 2025, 12:53

Comunitățile Robike Valley din vestul țării ies la Marea Pedalare

În zilele de 19 și 20 septembrie, comunitățile Robike Valley din patru județe organizează o amplă acțiune pe două roți. Evenimentul...

Comunitățile Robike Valley din vestul țării ies la Marea Pedalare
Reșița, lider național la trafic fluent în Indexul de Trafic 2025
Actualitate miercuri, 17 septembrie 2025, 05:27

Reșița, lider național la trafic fluent în Indexul de Trafic 2025

Reșița confirmă încă o dată că este unul dintre cele mai accesibile orașe din România în ceea ce privește mobilitatea urbană. Conform...

Reșița, lider național la trafic fluent în Indexul de Trafic 2025
Buncărul antiaerian din Reșița, transformat în obiectiv turistic și muzeal, se deschide publicului larg
Actualitate marți, 16 septembrie 2025, 20:23

Buncărul antiaerian din Reșița, transformat în obiectiv turistic și muzeal, se deschide publicului larg

Unul dintre adăposturile antiaeriene din incinta fostei uzine constructoare de mașini, actuala UCMH, va fi redeschis publicului. Cu o capacitate de...

Buncărul antiaerian din Reșița, transformat în obiectiv turistic și muzeal, se deschide publicului larg
Actualitate marți, 16 septembrie 2025, 20:12

Patru firme, în competiție pentru regenerarea Pieței Traian din Timișoara. Investiție de 34 de milioane de euro

Timișoara face un pas important spre transformarea cartierului Fabric într-un spațiu urban modern, verde și atractiv. Patru asocieri de firme...

Patru firme, în competiție pentru regenerarea Pieței Traian din Timișoara. Investiție de 34 de milioane de euro
Actualitate marți, 16 septembrie 2025, 17:09

Fântâna cinetică din centrul Reșiței va fi modernizată complet

Fântâna cinetică din centrul Reșiței va fi modernizată complet în această toamnă. În prezent, se lucrează la placarea cuvelor cu granit...

Fântâna cinetică din centrul Reșiței va fi modernizată complet
Actualitate marți, 16 septembrie 2025, 17:00

Podul de la Tapia, prăbușit după trecerea unui TIR: Consiliul Județean Timiș anunță măsuri de urgență

Podul de la Tapia, care leagă municipiul Lugoj de localitatea Măguri, s-a prăbușit luni seara, după ce bolta structurii a cedat în timpul...

Podul de la Tapia, prăbușit după trecerea unui TIR: Consiliul Județean Timiș anunță măsuri de urgență
Actualitate marți, 16 septembrie 2025, 14:44

După tragedia de la Reșița, primarul Ioan Popa cere prioritizarea națională a noului spital județean

Tragedia recentă de la Spitalul Județean de Urgență din Reșița, în urma căreia un bărbat de 66 de ani a murit după ce a căzut pe scările...

După tragedia de la Reșița, primarul Ioan Popa cere prioritizarea națională a noului spital județean