Ascultă Radio România Reșița Live

La masă în Banat – proiect de promovare a patrimoniului gastronomic

Asociația Acasă în Banat anunță lansarea proiectului „La masă în Banat”, o amplă inițiativă de documentare și promovare a patrimoniului gastronomic din zona Banatului.

La masă în Banat – proiect de promovare a patrimoniului gastronomic

Articol editat de Valentina Adam, 2 decembrie 2020, 12:45

În ultimele luni, voluntarii asociației au luat la pas mai multe localități din județul Timiș pentru a descoperi ce rețete se mai gătesc în gospodăriile localnicilor și care au  potențialul de a fi  valorificate de către comunitățile locale.

„În ultimii ani am străbătut Banatul în lung și în lat și am rămas surprinși că diversitatea de produse și bucate locale este foarte puțin cunoscută și promovată. Vrem să dăm o mână de ajutor comunităților locale și să le promovăm patrimoniul gastronomic. Pentru a se dezvolta sustenabil, pe termen lung, ele au nevoie să își regăsească identitatea și să pună în valoare ceea ce au mai bun, iar mâncarea bună este cu siguranță unul din aceste lucruri”, a declarat Nicoleta Trifan, vicepreședintele Asociației Acasă în Banat.

Proiectul constă în documentarea la fața locului a rețetelor, a modului în care sunt pregătite, a oamenilor minunați care dau mai departe moștenirea gastronomică și a poveștilor care s-au țesut în jurul acestor preparate.

„De exemplu, știați că la Cherestur se mai face rejteș? Sau că la Ciacova există și azi familii care gătesc sub influența bucătăriei turcești, iar la Gladna Română este neîntrecută o zacuscă de pitonci. Sunt astfel de particularități în absolut fiecare localitate din Banat iar noi credem că ele aduc valoare și atractivitate pentru aceste locuri”, a mai spus Nicoleta Trifan

Pe măsură ce sunt documentate, rețetele sunt publicate și puse la dispoziția publicului larg, atât pe pagina de internet dedicata www.lamasainbanat.ro cat și pe rețelele de socializare.

În prima etapă, până la începutul lunii decembrie, vor fi publicate 30 de rețete culese din 10 localități din județul Timiș, iar în anii următori membrii Asociației și voluntarii vor lua la pas și alte localități din Timiș și Caraș-Severin pentru a descoperi diversitatea uimitoare a bucătăriei din Banat.

La masă în Banat este un proiect realizat de Asociația Acasă în Banat și finanțat de Consiliul Județean Timiș în cadrul etapei I de finanțare a proiectelor culturale online din anul 2020.

Despre Asociația Acasă în Banat

Asociația Acasă în Banat a fost înființată în 2018 și își propune să păstreze patrimoniul cultural al regiunii Banat, să redea culoare satului bănățean, să redescopere adevăratele valori ale acestor locuri: oameni buni și gospodari, case frumoase și poveștile lor.

Etichete:
Caraş-Severin: Pește proaspăt pentru sărbători, direct de la ferma din Băile Herculane
Actualitate joi, 4 decembrie 2025, 11:30

Caraş-Severin: Pește proaspăt pentru sărbători, direct de la ferma din Băile Herculane

În perioada sărbătorilor, clienții au oportunitatea de a găsi în oferta producătorului local Puiu Roman păstrăv curcubeu crescut chiar în...

Caraş-Severin: Pește proaspăt pentru sărbători, direct de la ferma din Băile Herculane
„Puterea comunității stă în diversitatea ei” – Timișoara a marcat Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități
Actualitate joi, 4 decembrie 2025, 07:06

„Puterea comunității stă în diversitatea ei” – Timișoara a marcat Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități

Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara a marcat Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități printr-o serie de...

„Puterea comunității stă în diversitatea ei” – Timișoara a marcat Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități
Finanțare pentru modernizarea căii ferate Caransebeș–Timișoara–Arad
Actualitate miercuri, 3 decembrie 2025, 21:43

Finanțare pentru modernizarea căii ferate Caransebeș–Timișoara–Arad

A fost aprobat contractul de finanțare pentru modernizarea căii ferate Caransebeș–Timișoara–Arad, proiect strategic pentru Caraș-Severin și...

Finanțare pentru modernizarea căii ferate Caransebeș–Timișoara–Arad
Colegiul Medicilor Veterinari: Fenomenul porcului online, greu de stopat în Caraş-Severin
Actualitate miercuri, 3 decembrie 2025, 21:30

Colegiul Medicilor Veterinari: Fenomenul porcului online, greu de stopat în Caraş-Severin

Avertisment privind achiziția cărnii de porc din surse nesigure Președintele Colegiului Medicilor Veterinari din Caraș-Severin, dr. Alin...

Colegiul Medicilor Veterinari: Fenomenul porcului online, greu de stopat în Caraş-Severin
Actualitate miercuri, 3 decembrie 2025, 21:02

Val de concedieri la Timişoara, Sibiu şi Iaşi într-o companie de tehnologii auto

Val de concedieri la Timişoara, Sibiu şi Iaşi într-o companie de tehnologii auto. 641 de posturi vor fi eliminate din România. Aumovio, compania...

Val de concedieri la Timişoara, Sibiu şi Iaşi într-o companie de tehnologii auto
Actualitate miercuri, 3 decembrie 2025, 18:00

În Caraş-Severin trichineloza rămâne o amenințare: veterinarii cer responsabilitate în achiziția porcilor pentru sacrificare

Cazurile de trichineloză se mențin, de la un an la altul, la un nivel relativ constant, însă riscul de apariție a noi focare persistă din cauza...

În Caraş-Severin trichineloza rămâne o amenințare: veterinarii cer responsabilitate în achiziția porcilor pentru sacrificare
Actualitate miercuri, 3 decembrie 2025, 17:42

Reşiţa va avea primul spital de oncologie din Caraş-Severin: proiectul OncoHelp avansează rapid

Pacienții din Caraș-Severin care suferă de cancer vor avea un spital de oncologie modern la Reșița, care va funcționa în clădirea fostului...

Reşiţa va avea primul spital de oncologie din Caraş-Severin: proiectul OncoHelp avansează rapid
Actualitate miercuri, 3 decembrie 2025, 17:04

Spitalul Judeţean din Reşiţa are un nou manager interimar

Spitalul Județean de Urgență Reșița are de astăzi, 3 decembrie un nou manager interimar. Medicul Cristian Toader, specialist în...

Spitalul Judeţean din Reşiţa are un nou manager interimar