A murit actrița Draga Olteanu Matei

Actrița Draga Olteanu Matei a încetat din viață, în noaptea de marți spre miercuri, la vârsta de 87 de ani. Artista fusese internată în stare gravă, cu hemoragie digestivă, la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași.

Draga Olteanu Matei a jucat în 90 de filme, în peste 50 piese de teatru și 100 roluri de televiziune.

Actrița s-a născut la 24 octombrie 1933, la București.

De-a lungul carierei întinse de parcursul a 5 decenii, artista a interpretat zeci de roluri memorabile în film, teatru şi televiziune, între care „Cucoana Chiriţa” (regia – Mircea Drăgan, 1986), „Ilustrate cu flori de câmp” (regia – Andrei Blaier, 1974), „Nea Mărin Miliardar” (regia – Sergiu Nicolaescu, 1979) sau „Buletin de Bucureşti” (regia – Virgil Calotescu, 1982).

Draga Olteanu Matei a debutat în film cu un rol în lungmetrajul „Blanca” (1955), regizat de Mihai Iacob şi Constantin Neagu, în distribuţia căruia se regăseau, printre alţii, Amza Pellea şi Silvia Popovici. Alături de aceştia doi, dar şi de actori precum Marin Moraru, Gheorghe Dinică, Ştefan Iordache, Victor Rebengiuc sau Tamara Buciuceanu-Botez, Draga Olteanu Matei este una dintre cele mai importante personalităţi ale generaţiei sale de actori.

În 2003, a fost declarată cea mai iubită actriță la o gală organizată de TVR și PTWB (Prime Time World Broadcast).
După pensionarea de la Teatrul Naţional din Bucureşti, în 2007, Draga Olteanu Matei s-a retras la Piatra Neamţ, unde şi-a înfiinţat propria companie – „Teatrul Vostru” – primul teatru particular din România cu actori neprofesionişti, însă acesta şi-a întrerupt activitatea din cauza stării de sănătate a actriţei.

Actrița Draga Olteanu Matei a fost decorată la 30 mai 2002 cu Ordinul național Steaua României în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru prestigioasa cariera artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.

În data de 23 octombrie 2014, într-o ceremonie ce a avut loc la Castelul Peleș din Sinaia a primit din partea Casei Regale a României decorația Ordinul Coroana României în grad de Ofițer cu ocazia celei de-a 93-a aniversări a Regelui Mihai I al României, decorație înmânată de Principesa Moștenitoare Margareta a României. După eveniment a fost urmat un dineu care a avut loc în Sufrageria de Stat a Castelului Peleș. Printre personalitățile care au mai fost decorate s-au aflat Tamara Buciuceanu și Stelian Tănase, președintele-director general al Televiziunii Române, care au primit Ordinul Coroana României în grad de Ofițer, și interpretele de muzică populară Sofia Vicoveanca și Maria Ciobanu, cărora le-au fost înmânate însemnele Ordinului Coroana României în grad de Cavaler.

În 2010, întreaga carieră i-a fost răsplătită cu un trofeu Gopo.

De același autor

Related Articles