”Pe urmele lui Hercules”, a treia rută cultural turistică din România

Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, prin Serviciul Relații Internaționale și Afaceri Europene în Domeniul Turismului a recunoscut traseul ”Pe urmele lui Hercules”, drept Rută Cultural Turistică dezvoltată pe plan național.

Prin adresa cu nr. 33299/ERP/28.08.2020 emisă de Serviciul Relații Internaționale și Afaceri Europene în Domeniul Turismului din cadrul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri (MEEMA), Primăria Băile Herculane a fost informată că, în urma analizării documentației depuse se recunoaște traseul ”Pe urmele lui Hercules”, drept Rută Cultural Turistică dezvoltată pe plan național.

Programul european privind rutele culturale a fost creat în anul 1987, având ca scop evidențierea existenței unui patrimoniu comun, M.E.E.M.A. fiind membru al Acordului Parțial Extins privind Rutele Culturale Certificat de Consiliul Europei. Dezvoltarea rutelor culturale reprezintă un concept complex ce îmbină punerea în valoare a obiectivelor de patrimoniu, culturale, de artă, a moștenirii istorice, cu dezvoltarea turismului și stimularea dezvoltării economice și sociale locale.

Conceput ca instrument de promovare și dezvoltare a unui nou produs turistic, la nivel local, regional și național, proiectul Rutei Cultural Turistice ”Pe urmele lui Hercules” are drept scop punerea în valoare a obiectivelor culturale și istorice din zona Podișului Mehedinți, Valea Cernei, Clisura Dunării.

Ruta Cultural Turistică ”Pe urmele lui Hercules” urmărește firul epic al Legendei lui Hercules și unește, pornind din bimilenara stațiune de pe Valea Cernei, Băile Herculane, destinații turistice din trei județe din sud – vestul ROMÂNIEI (Caraș-Severin, Gorj, Mehedinți), având un patrimoniu natural (Parcul Național Domogled – Valea Cernei, Geoparcul Platoul Mehedinți, Parcul Natural Porțile de Fier), cultural (mânăstiri, mori pe apă), istoric (monumente istorice, muzee), cu mare potențial de dezvoltare turistică, cu scopul de a le promova dintr-o perspectivă atractivă din punct de vedere turistic, sub un singur brand și de a dezvolta un nou produs turistic.

Traseul propus de Primăria Băile Herculane se numără printre primele trei rute cultural turistice recunoscute de către M.E.E.M.A., după Ruta Bisericilor de Lemn din Bihor (23 iunie 2020) și cea a județului Hunedoara, Din inima Daciei până în vatra străveche a pământului românesc (23 iulie 2020) dar, totodată este prima Rută Cultural Turistică dezvoltată pe plan național recunoscută de minister. În urma recunoașterii traseului propus, reprezentanții M.E.E.M.A. vor veni împreună cu o echipă de filmare profesionistă să filmeze obiectivele turistice din cadrul Rutei Cultural Turistice în scopul realizării unui video clip de prezentare ce va fi promovat pe canalele mass -media, pe site-ul și facebook-ul oficial al MEEMA.

Proiectul traseului ”Pe urmele lui Hercules”, realizat în urma unei activități susținute de documentare și cercetare apreciate în adresa menționată, de către reprezentantul oficial al M.E.E.M.A., propune o călătorie în timp, în preistorie, având la bază Legenda lui Hercules, despre care Mircea Eliade spunea că:

”…povesteşte o istorie sacră, relatează un eveniment care a avut loc în timpul primordial, în timpul fabulos al începuturilor”.

Cele mai citite

Related Articles