Radio România Reşiţa este radioul oamenilor şi promovează Valoarea. Frecvenţele radioului reşiţean semnifică 24 de ore din 24, ACASĂ pentru toţi ascultătorii, indiferent că sunt din ţară sau din afara graniţelor.

În această seară de miercuri, la emisiunea Boema, ne întâlnim cu un om de cultură a cărui activitate a contribuit la înobilarea culturii locale, Nicolae Plujar, Preşedintele Asociaţiei Reşiţa Română!

Invitatul nostru ne-a pregătit trei zile festive în perioada 18-20 septembrie, când tradiţionala sărbătoare Zilele Palatului Cultural se bucură de o dublă semnificaţie în acest an, deoarece Palatul Cultural împlineşte 90 de ani.

De vineri până duminică seara, reşiţenii se pot bucura de o atmosferă specială şi armonioasă, mese rotunde, lansări de carte, muzică populară şi în ultima seară, concertul Filarmonicii Banatul din Timişoara.

Dealtfel, sâmbătă şi duminică , Parcul Tricolorului va fi gazda stării de bine şi frumos dobândite prin muzică ,dar ţinând cont de măsurile sanitare impuse de autorităţi pe pandemie.

Palatul Cultural din Reşiţa este singura clădire cu influenţe brâncoveneşti din Caraş-Severin, edificiul fiind nu doar un monument arhitectonic impresionant, ci şi un reper cultural şi spiritual pentru localnici.Cu ajutorul Consiliului Judeţean Caras-Severin, cladirea a beneficiat de ample lucrări de reconstrucţie şi modernizare, iar în anul 2010 a fost reinaugurată şi redată în folosul comunităţii.Acum edificiul găzduieşte Teatrul de Vest Reşiţa.

Clădirea a fost construită între anii 1928-1929, fiind proiectată de arhitectul Iosif Victor Vlad, profesor la Politehnica din Timişoara şi a fost făcută din dorinţa populaţiei române din Reşiţa de a da replica la activitatea culturală a germanilor din Reşiţa Montană sub denumirea de Palat Cultural.

Palatul Cultural a fost construit de Asociaţia Urbarială a Plugarilor Români din Reşiţa Română, înfiinţată în anul 1892, ca loc de manifestare pentru Reuniunea de Cântări, Lectură şi Muzică a Plugarilor Români din Reşiţa Română , înfiinţată în 1894 care, a fost donat pe atunci proaspăt înfiinţatei Asociaţii Culturale a Plugarilor Români din Reşiţa Română,  în anul  1932.

Sfinţirea Palatului Cultural a avut loc în data de 29 iunie 1930, de sărbătoarea Sfinţilor Petru şi Pavel, care sunt, de altfel, şi patronii spirituali ai oraşului.

Rămâneți ACASĂ pe frecvenţele 105.6 FM şi 91,9 FM – 92,8 FM pentru ascultătorii din Clisura Dunării, sau pe radioresita.ro, ori pe telefon, indiferent că este fix sau mobil, sunând la numărul 031.504.04.34, apel cu tarif normal, puteţi asculta oricând şi de oriunde Radio Reşiţa.

Anca Bica Bălălău