După 50 de ani, Turul României ajunge din nou în Timişoara, pentru prolog şi startul primei etape a competiţiei

Cea de-a 53-a ediţie a competiţiei cicliste Turul României va începe marți, 8 septembrie, la Timişoara. Una dintre cele mai prestigioase curse de ciclism rutier din sud-estul Europei şi cel mai important eveniment sportiv internaţional din România va alinia, anul acesta, la start aproximativ 120 de ciclişti care vor parcurge un traseu total de peste 800 km.

Turul României, care se va desfăşura în perioada 8-13 septembrie, va începe la Timişoara,cu ceremonia de prezentare a echipelor, care va avea loc în Piaţa Libertăţii, la ora 12. Va urma o cursă-prolog, în cadrul căreia echipele vor parcurge un traseu de 3,6 km în jurul Pieţei Libertăţii, startul sportivilor urmând a fi dat în mod individual, din 30 în 30 de secunde, începând cu ora 18. Cursa va avea loc pe traseul: Piaţa Libertăţii – Strada Lucian Blaga – Piaţa Iancu Huniade – strada 20 Decembrie 1989 – b-dul C.D. Loga – b-dul Regele Ferdinand – pod Mitropolit Andrei Şaguna (Mihai Viteazu) – b-dul Vasile Pârvan – strada I.C. Brătianu – strada Carol Telbisz – strada Dimitrie Cantemir  – Piaţa Libertăţii.

Festivitatea de premiere a cursei-prolog va avea loc tot marți, la ora 19.30, tot în Piaţa Libertăţii.

Turul României va continua miercuri, 9 septembrie, cu prima etapă. Startul festiv al acesteia va fi dat la ora 11.45. Cicliştii aliniaţi la start vor parcurge un total de 171,2 km, pe traseul: Timişoara – Orţişoara – Vinga – Arad – Şimand – Chişineu Criş – Salonta – Nojorid – Oradea.

Sunt rutieri din mai multe țări, printre care echipele naţionale ale Poloniei, Slovaciei, Rusiei şi Estoniei, şi bineînţeles, cea a României, din care fac parte, printre alţii, Sergei Ţvetcov, reşiţeanul Daniel Crista și Eduard Grosu, cel din urmă, cel mai bun ciclist român al momentului.

Ţinând cont de contextul sanitar actual, ediţia din acest an a Turului României nu va putea beneficia de spectatori pe parcursul traseului. Pasionaţii sportului sunt îndemnaţi să urmărească fiecare moment al evenimentului în mediul online, pe site-ul www.turulromaniei.com şi pe pagina de Facebook Turul României, unde competiţia va fi transmisă în direct.

Turul României sau „Mica Buclă” este cea mai importantă competiţie de ciclism din România. Prima ediţie a Turului, câştigată de echipa Bulgariei, a avut loc în 1934, pe o distanţă de 1026 de kilometri, având 7 etape. Originile Turului datează însă de la începutul secolului trecut. În august 1910, inspirată de Turul Franţei, publicaţia „Revista Automobila” a organizat Circuitul Munteniei, la care au participat 18 concurenţi, pe ruta Bucureşti-Sinaia-Târgovişte-Butimanu-Bucureşti. Odată cu venirea Primului Război Mondial, competiţia s-a oprit. În 1934, ziarul „Sportul Zilnic” a organizat prima ediţie a Turului României, ţara noastră devenind a şasea din lume cu propriul tur naţional. Din 1950 până în 1974, Turul României a fost organizat cu regularitate, urmat de o perioadă de pauză până în 1983. Din 1984, a fost reluată organizarea Turului. Cea mai rapidă cursă parcursă în cadrul Turului României a fost în 1974, între Piteşti şi Bucureşti, când cei 109 kilometri au fost parcurşi cu o medie de 52,516 km/h. Mircea Romaşcanu şi Constantin Dumitrescu, două legende ale ciclismului românesc, au câştigat fiecare de trei ori Turului României, fiind cel mai mare număr de victorii individuale, scrie Timpolis.ro

Cele mai citite

Related Articles