[UPDATE] Teste gratuite pentru scrapie la ovine şi caprine, dar în anumite condiţii

Conform unei recente Hotărâri de Guvern, testele pentru scrapie la ovine și caprine vor fi gratuite. Este vorba despre o măsură nouă la un proiect derulat de Direcţia sanitar-veterinară şi asociaţiile crescătorilor de ovine acreditate, a transmis pentru Radio Reşiţa reprezentantul Oficiului Judeţean de Zootehnie Caraş-Severin, Nicu Bold. Conform acestuia testele vor fi efectuate în laboratorul propriu al Agenției Naționale pentru Zootehnie din Bucureşti în limita alocărilor bugetare. Testele se efectuează pentru masculii din speciile de ovine şi caprine, fătaţi anul trecut (n.r.2019) şi care intră la reproducție în 2020.

Nicu Bold a mai spus că, fermierii nu se prea înghesuie să efectueze aceste teste pentru că cerinţele impuse sunt greu de îndeplinit. Cel puţin până în prezent niciun fermier din judeţ nu şi-a exprimat intenţia, o condiţie fiind aceea de a nu mai cumpăra animale decât de la un alt fermier cu o exploataţie de creștere intensivă indemnă.

În plus, singura Asociaţie a Crescătorilor de Ovine din Caraş-Severin eliberează certificate de origine pentru registrul de rasă doar pentru oaia raţcă sau valahă pentru care are acreditare, pentru celelalte rase, precum ţurcana poate face doar controlul oficial şi poate fi intermediar între fermier şi Asociaţia Crescătorilor de Ovine din Arad, acreditată pentru această rasă.

***

Testele pentru scrapie la ovine și caprine vor fi efectuate gratuit, de către Agenția Națională pentru Zootehnie în limita alocărilor bugetare prin laboratorul propriu conform unei Hotărâri de Guvern, emise recent.

Testele se efectuează pentru masculii din speciile de ovine şi caprine care intră la reproducție anul acesta în cadrul programelor de ameliorare aprobate.

Scopul măsurii este de a reduce incidența la scrapie în exploatațiile de creștere intensivă.

Sursa foto: lumea satului

Cele mai citite

Related Articles