[FOTO] Ionuţ Vulpescu, de la ora 22:15, la emisiunea Boema, o personalitate din noul val al politicii româneşti, dar şi un om care excelează prin erudiţie!

197

Radio România Reşiţa este radioul oamenilor şi promovează Valoarea. Frecvenţele radioului reşiţean semnifică 24 de ore din 24, ACASĂ pentru toţi ascultătorii, indiferent că sunt din ţară sau din afara graniţelor.

În această seară, de la ora 22:15, la emisiunea Boema ne întâlnim cu o personalitate din noul val al politicii româneşti, dar şi un om care excelează prin erudiţie, Ionuţ Vulpescu. S-a născut pe 17 iunie 1976, Marghita şi  este  deputat din partea Partidului Social Democrat începând cu anul 2012 și ministru al culturii în guvernul Ponta între 17 decembrie 2014 și 17 noiembrie 2015  și în guvernul Sorin Grindeanu între 4 ianuarie și 29 iunie 2017.

A  absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității din București. Are un master în Doctrină și Cultură și un doctorat în Filosofie (Universitatea din București).

În perioada 2000-2004 a fost expert la Departamentul de Cultură — Culte din cadrul Administrației Prezidențiale. Din 2004, a fost consilierul fostului președinte al României Ion Iliescu.

Din 2009, de la lansare, Ionuț Vulpescu este vicepreședinte al Fundaţiei “Clubului de la București”.

Este membru al Comisiei pentru cultură, arte și mijloace de informare în masă a Camerei Deputaților.

În această perioadă de pandemie, citându-l pe Albert Camus: “e rușinos să fii fericit singur”, încercăm să analizăm rolul şi poziţia evenimentelor culturale în societatea românească, mai ales că distanţarea socială necesită o apropiere spirituală pentru echilibrul şi conservarea valorilor autentice.

Ionuţ Vulpescu a  lansat platforma #ROMANIANCULTUREAFTERLOCKDOWN, ce cuprinde 40 de măsuri pentru redresarea sectorului cultural postpandemie.

“După o analiză în oglindă a măsurilor propuse de 16 state europene și a formelor prin care acestea pot fi adaptate și implementate în România, ca fost ministru al Culturii, am considerat că este de datoria mea să elaborez un program-platformă pentru relansarea sectorului cultural, de a cărui sănătate ar trebui să ne pese nu numai în timpul corona-crizei. Aici, în țara în care “biserica e a cartierului și teatrul e al orașului”, motiv pentru care prima se deschide târziu iar ultimul pare că niciodată, cultura e a nimănui.Platforma #ROMANIANCULTUREAFTERLOCKDOWN este gândită sub semnul unui pachet de măsuri care, pe termen lung, vor aduce surse de finanțare care vor stimula accesibilitatea și excelența sectorului cultural, afirmă invitatul nostru.

Ionuţ Vulpescu are anvergura profesională bine construită şi în ciuda tinereţii este un om care a acumulat multă experienţă administrativă şi politică, bazată pe studiu.

„Am înțeles când providența e bună cu mine și când blandețea ei e ultima care trebuie să te consoleze când ai datoria de a nu rămâne dator vieții cu bucuriile pe care ți le-a lăsat, aducând, la rândul tău, lumină altora. Recunosc, vorba lui Kazantzakis, că “una dintre marile dorinţe ale vieţii mele a fost întotdeauna să călătoresc. Să văd şi să păşesc prin ţări necunoscute, să înot în mări necunoscute, să străbat lumea, să văd, să privesc cu o sete nepotolită tărâmuri noi, oameni, idei, privind totul ca pentru întâia şi pentru ultima oară, să mă uit lung la toate, apoi să închid ochii şi să simt comorile adunate în mine, calme sau tulburătoare, aşa cum mi-au apărut, până când timpul le va cerne şi va reţine esenţa bucuriilor şi tristeţilor – această alchimie a inimii este, cred eu, o imensă delectare demnă de om.Mulțumesc celor care m-au ajutat să fac din viața asta nu un drum pentru o călătorie, ci o cale pentru împlinire”, mărturiseşte cu emoţie şi modestie distinsul nostru invitat.

Este un om cu harul scrisului, aşezat pe postamentul unor lungi zile şi nopţi dedicate cărţilor şi educaţiei prin cultură.

Vă invit să îl cunoaştem , aici la noi ACASĂ, pe frecvenţele radioului reşiţean pe tânărul om de cultură şi politician…

Rămâneți ACASĂ pe frecvenţele 105.6 FM şi 91,9 FM – 92,8 FM pentru ascultătorii din Clisura Dunării, sau pe radioresita.ro, ori pe telefon, indiferent că este fix sau mobil, sunând la numărul 031.504.04.34, apel cu tarif normal, puteţi asculta oricând şi de oriunde Radio Reşiţa.

Anca Bica Bălălău

Sursa foto: Ionuţ Vulpescu