[FOTO-AUDIO] Poftiţi, cu “Nenea Iancu la Union”- Terasa Complex “Atlantic”: vineri, 3 iulie, ora 21:30!

286

ANUNȚ IMPORTANT!

Dragi prieteni, din cauza avertizărilor meteorologice (instabilitate atmosferică accentuată, cod portocaliu) suntem nevoiți să schimbăm locația (și ora) spectacolului cu una favorabilă desfășurării acestuia.

Spectacolul se va juca așadar pe terasa COMPLEXULUI „ATLANTIC” din Lend (Str. Primăverii, 3-5, Reșita, Caraș-Severin) după cum urmează: -Vineri, 3 iulie 2020, ora 21:30 Terasa complexului “Atlantic“

Duminică, 5 iulie, ora 21:00 Terasa complexului “Atlantic“, ne-a transmis conducerea Teatrului de Vest.

UPDATE

Teatrul de Vest Reșița, Consiliul Județean Caraș-Severin în parteneriat cu Muzeul Banatului Montan Reșița și Bibioteca Județeană “Paul Iorgovici” Caraș-Severin vă invită la vernisajul expoziției documentare “Caragiale Ion-Luca  –  TEMPORA” ce va avea loc în data de 3 iulie 2020 la ora 19:30 la Muzeul Banatului Montan din Reșița.

În deschiderea expoziției vor vorbi:

-Florin Gabriel Ionescu- Manager al Teatrului de Vest Reșița

-Flavius Bozu- Manager al Muzeului Banatului Montan Reșița

-Clara Maria Constantin- Manager al  Bibliotecii Județene „Paul Iorgovici”

-Gheorghe Jurma-Critic literar

– Ion Jurca Rovină-Critic de teatru, dramaturg

Evenimentul este o incursiune în universul lui Caragiale. Vor fi expuse cărți și documente din colecțiile Bibliotecii Județene ,,Paul Iorgovici” Caraș-Severin, ale Bibliotecii Naționale a României și ale Bibliotecii Județene ,,Ion Heliade Radulescu” Dâmbovița.

De la ora 21:00, tot la Muzeul Banatului Montan din Reșița, în curtea acestuia vă invităm la UnIon!

Teatrul de Vest Reșița prezintă spectacolul “O noapte furtunoasă” de Ion Luca Caragiale.

Regia artistică: Emanuel Petran

Scenografia: Mihai Vălu

Light Design: Lucian Moga

Din distribuție fac parte actorii:

(în ordinea indicată de autor)

Jupân Dumitrache- Florin Ruicu

Nae Ipingescu – Radu Popescu

Chiriac- Marius Tudor

Spiridon- Robert Danci

Rică Venturiano- Sorin Fruntelată

Veta- Camelia Ghinea

Zița- Rusalina Bona

Dansatoare la Iunion- Ana-Maria Ciszler

Dansatoare la Iunion- Andrada Samoilă

Spectacolul va avea loc în curtea Muzeului Banatului Montan Reșița, cu respectarea măsurilor de distanţare socială impuse de autorități.

“Întotdeauna am fost interesat de cât de actuali pot fi scriitorii clasici. Ducând gândul mai departe, am descoperit că genialitatea marelui nostru dramaturg, I.L.Caragiale, constă și în faptul că a reușit să surprindă esența sufletului poporului nostru, esență pe care am încercat să o transpunem într-o montare care, zic eu, va surprinde (sper că în mod plăcut).

Vă așteptăm la 100 de minute de râs continuu, alături de excelenții actori ai Teatrului de Vest Reșița”, afirmă Emanuel Petran, regizorul spectacolului.

Spectacolul se va juca și duminică, 5 iulie 2020 de la ora 21:00 în aceeași locație.Biletele se pot achiziționa atât de la casieria teatrului cât și de la intrarea în curtea muzeului.

Aşadar, Poftiţi, cu Nenea Iancu la Union, vineri, 3 iulie!

Anca Bica Bălălău

Nota redacţiei:

„O noapte furtunoasă” este o comedie, în patru tablouri, de Ion Luca Caragiale. A apărut în Convorbiri literare, 1879, nr. 7 și 8 , cu o elogioasă prezentare a lui Titu Maiorescu, ajungând și pe scena Operei Române, în 1935, însoțită de muzica lui Paul Constantinescu. În 1943 regizorul Jean Georgescu a făcut un film omonim după această valoroasă piesă de teatru.

Adevărata notorietate a lui Caragiale începe cu reprezentarea traducerii, după A. Parodi, a tragediei în versuri „Roma învinsă”, la Teatrul Național din București, ce avusese cu puțin înainte mare succes la Paris. Drama, în versuri superioare celor originale, fusese remarcată drept excepțională de juriul în care figuraseră Haşdeu, Alecsandri și Maiorescu. Acest succes îl îndeamnă pe Eminescu, de curând redactor la Timpul, să-l introducă în cenaclul lui Titu Maiorescu, în care se va impune cu autoritate. Confirmându-și promisiunile cu lectura „Nopții furtunoase” la ședința aniversară din 12 noiembrie 1878 la Iași, Titu Maiorescu și prietenii săi au recunoscut în noul dramaturg pe scriitorul mult așteptat, cu subiecte originale, în autentic mediu românesc și în plină actualitate.

Există și o operă omonimă, compusă de Paul Constantinescu (1934), pe un libret propriu care folosește textul piesei lui Caragiale

Premiera piesei „O noapte furtunoasă” a avut loc pe  18 ianuarie 1879, Teatrul Național din București trecută în programul teatrului de Ion Ghica, director general al teatrelor. Premiera a avut mare succes, dar autorul, ieșit pe scenă ca să primească aplauzele furtunoase dezlănțuite chiar după primul act, s-a auzit fluierat și huiduit de grupuri organizate la galerie. Despre ceea ce se întâmplase mărturisește chiar Caragiale:

„Se răspândise vestea că piesa lovea în instituția Gărzii Cetățenești. Iar la a doua reprezentație, din 21 februarie, am fost iar fluierat, huiduit și amenințat, de o droaie de patrioți din Garda Civică, cu bătaia în piața Teatrului. Niște tineri ofițeri m-au scăpat de furia lor.”

Acesta a fost motivul care a determinat conducerea Teatrului Național să scoată piesa din program. Protestul fusese organizat de un grup de pretinși moraliști, pentru acordarea unei satisfacții micii burghezii „ultragiate” de conținutul piesei. Și cu toate acestea, momentul a marcat începutul gloriei lui Caragiale, toate piesele pe care le-a prezentat mai târziu constituind cele mai mari succese ale teatrului românesc din secolul al XIX-lea.