Temperaturile continuă să crească în acest sfârşit de săptămână iar vremea putem spune că devine caniculară în mai multe zone din ţară. De exemplu astăzi, 28.06.2020, vremea va fi călduroasă după-amiaza, îndeosebi la câmpie, unde disconfortul termic va fi mai ridicaţ iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unitaţi. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 29 şi 34 de grade, anunţă meteorologii.

Potrivit specialiştilor în domeniu, ITU este dat de două variabile şi anume de temperatură şi de umiditate. De exemplu, în momentul în care valoarea indicelui se situează sub 79 de procente, aerul este respirabil. În schimb, când ajunge şi depăşeşte pragul de 80 de unităţi, starea de disconfort se accentuează, motiv pentru care, în lipsa hidratării corecte şi a unei alimentaţii sănătoase, mai multe categorii de persoane pot fi afectate.

Medicii atrag atenţia că umiditatea crescută din aer, atunci când ITU ajunge şi depăşeşte 80 de unităţi, este îngreunat şi procesul de evaporare a transpiraţiei, ceea ce ne poate afecta starea de sănătate.

Cei mai expuşi sunt astmaticii, cardiacii şi bolnavii cronici, dar afectaţi sunt şi copiii şi gravidele. De asemenea, persoanele vârstnice pot avea de suferit atunci când ITU depăşeşte pragul de 80 de unităţi.

Temperaturile vor continua să crească. În cursul zilei de Luni, vremea va fi călduroasă, izolat caniculară, iar disconfortul termic accentuat. Indicele temperatură-umezeală ( ITU) va atinge și depăși local pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 30 și 35 de grade.