Conducerea Căminului pentru Persoane Vârstnice din Reşiţa a gestionat fără probleme situaţia generată de pandemia de COVID-19! Din fericire, niciun beneficiar al acestui centru şi niciun angajat nu a fost infectat cu noul coronavirus pentru că măsurile impuse au fost respectate.

Şi lucrurile se mişcă într-un sens pozitiv, mâine va avea loc o nouă testare în rândul angajaţilor iar în perioada 5-8 iulie vor fi testaţi toţi cei 142 de beneficiari, a declarat astăzi, în cadrul şedinţei Comitetului Consultativ de Dialog Civic, directorul executiv al Căminului pentru Persoane Vârstnice din Reşiţa, Oana Cenan Glăvan.

Principala preocupare în această perioadă este minimizarea riscului de infectare cu virusul SARS CoV-2. Au fost luate o serie de măsuri în acest sens, atât în ceea ce priveşte beneficiarii cât şi angajaţii Căminului. De la izolarea preventivă la locul de muncă în perioada stării de urgenţă la limitarea unor căi de acces pentru personal. De exemplu, personalul administrativ a fost izolat de personalul de îngrijire şi asistenţă, colegii mei ştiu că trebuie să fie atenţi. Astăzi şi mâine avem cea de-a patra testare în rândul angajaţilor. În perioada 5-8 iulie vor fi testaţi şi beneficiarii de aici de la centru, ne-au anunţat inspectorii DSP. Pot spune că până în prezent lucrurile au decurs bine, ne-a ferit Dumnezeu de acest virus şi o să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a proteja persoanele vârstnice,”, a declarat astăzi, directorul executiv al Cãminului pentru Persoane Vârstnice din Reşiţa, Oana Cenan Glăvan.

Căminul pentru Persoane Vârstnice Reşiţa găzduieşte în prezent un număr de 142 beneficiari, dintre care 79 dependenţi, 53 semidependenţi, 10 independenţi. Dintre aceştia, un număr de 12 beneficiari sunt persoane adulte care beneficiază de serviciile oferite de Căminul pentru Persoane Vârstnice Reşiţa.

Încadrarea beneficiarilor s-a făcut conform grilei naţionale de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice. Conform legislaţiei în vigoare, alocaţia de hrană este de 16,60 lei/zi pentru fiecare beneficiar. Sunt oferite 3 mese pe zi şi două gustări zilnic. Sunt realizate meniuri diversificate, în funcţie de prescripţiile medicului nutriţionist (desodat, diabet, lactoză, comun). Din cauza numărului mare de beneficiari dependenţi şi semidependenţi, costurile lunare cu materialele sanitare, în intervalul 01.01-01.06.2020, se ridică la o valoare de aproximativ 92.013 lei, iar costul medicamentelor se ridică la valoarea de 55.669 lei.

Referitor la costurile aferente utilităţilor. 152.044 lei am cheltuit pentru facturile de gaz şi aproximativ 106.128 lei pentru facturile de curent.

Aceste sume sunt mari, aşa este dar centrala pentru căldură a mers şi în această perioadă, ne-am asigurat că beneficiarii au parte de tot confortul, nu ne dorim să se îmbolnăvească. În plus, doresc să mulţumesc şi Consiliului Judeţean Caraş-Severin pentru că ne-a ajutat în această perioadă din punct de vedere financiar şi nu doar CJ-ul ci şi câteva societăţi din Reşiţa ne-au întins o mână de ajutor, de la începutul pandemiei şi doresc să le mulţumesc tuturor”, a mai precizat Oana Cenan Glăvan.

Referitor la personalul de execuţie cu funcţii administrative, gospodărire, întreţinere-reparaţii şi deservire, acesta este în număr de 22 de persoane (contabil, administrator, consilieri, inspectori de specialitate, consilieri juridici, muncitori, şofer, magaziner etc). Compartimentul de asistenţă socială şi psihologică este format din 2 asistenţi sociali, 1 psiholog şi 1 animator cultural, iar Compartimentul de asistenţă medicală şi îngrijire este format din ½ medic, 17 asistente medicale, 1 asistent de farmacie, 31 infirmiere, 8 îngrijitoare si 3 spălătorese. 

Căminul pentru Persoane Vârstnice Reşiţa este structurat modular în două corpuri: corpul A care deserveşte cu precădere persoanele dependente şi semidependente şi corpul B, destinat persoanelor independente şi semidependente. Primul modul are 16 respectiv 15 camere pe fiecare etaj, infirmerie, grupuri sanitare, duşuri. Corpul B are 16 respectiv 17 camere pe fiecare etaj, fiecare cameră dotată cu grup sanitar propriu, infirmerie şi duşuri.

La parter, instituţia dispune de 4 izolatoare și o cameră pentru beneficiari în fază terminală.