Trei râuri din Caraş-Severin se află sub cod roșu de inundații. Este vorba de râul Caraș la stația hidrometrică Carașova, Bistra la Obreja şi râul Pogăniș la Brebu. Pe toate acestea, cotele de pericol sunt depăşite. Deasemena este în vigoare și codul roșu pentru râul Pogăniș, în amonte de acumularea Cadar-Duboz. Specialiştii de la Administrația Bazinală de Apă Banat sunt în alertă, spune purtătorul de cuvânt al instituţiei, Sorina Neaga.

„Pe râul Caraș, angajații formațiilor de lucru Oravița și Moldova Nouă intervin cu un buldoexcavator și 2 autospeciale în zonele Gârliște și Goruia pentru asigurarea scurgerii apei în zona podurilor. În bazinul Bistra, împreună cu Comitetul Local pentru Situații de Urgență (CLSU), angajții SGA Caraș-Severin intervin pe pârâul Scoarța, din localitatea Glimboca, prin extragerea plutitorilor de mari dimensiuni din zona podului aflat pe drumul național DN68 pentru a  împiedica blocarea secțiunii podului. Râul Pogăniș în localitatea Remetea Pogănici, jud. Caraș-Severin,  a inundat drumul național DN58. Personalul SGA Caras- Severin a pus în funcțiune stația de pompare Dezești și va aduce încă două motopompe pentru a opri inundarea caselor aflate în incinta apărată pe malul drept.  În municipiul Reșița, CLSU Reșița și Formația Reșița au intervenit preventiv, cu înălțarea malului stâng al râului Bârzava, în zona străzii Bistra, unde se produc frecvent revărsări ale râului la ape mari”.

24 de localităţi din judeţ se confruntă cu situaţii de urgenţă generate de fenomene meteorologice şi hidrologice extreme. 

Inspectoratul Judeţean  pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic“ a intervenit cu peste 60 de ofiţeri şi subofiţeri, cărora li s-au alăturat peste 50 de membri ai serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă ale UAT-urilor afectate. Se intervine în permanenţă cu motopompe pentru evacuarea apei din gospodării şi cu utilaje grele pentru deblocarea căilor de acces şi a căilor de scurgere. De asemenea, personalul de la secţiile de drumuri naţionale Caransebeş şi Orşova au intervenit pentru deblocarea drumurilor, iar cei de la CFR lucrează pentru deblocarea căii ferate pe ruta Reşiţa – Caransebeş. În momentul de faţă, pe DN 58, între Brebu şi Păltiniş, se circulă cu dificultate.

La Delineşti o familie compusă din cinci persoane a fost evacuată din locuinţă,  iar la Oţelu  Roşu, în cartierul Cireşa, 8 adulţi şi 12 copii sunt  izolaţi în două locuinţe. Accesul cu barca sau cu utilaje grele spre aceste locuinţe este imposibil pentru moment, iar cu ajutorul Serviciului Salvamont se face o evaluare pentru o posibilă intervenţie aeriană. Momentan viaţa celor izolaţi nu este pusă în pericol.

Buna ziua,Cineva din zona TICVANIU Mare imi puteti spune daca se poate trece podul de pe CARAS. Dacă a iesit CARASUL în drum.Multumesc.Aici e la Păltiniș.

Publicată de Radu Maria Nowak pe Joi, 18 iunie 2020

Ca urmare a precipitațiilor abundente din județul Caraș-Severin, pe următoarele drumuri județene s-au semnalat revărsări ale apelor, scurgeri de pe versanți, viituri, aluviuni și circulație îngreunată:

DJ 587, Brebu – Zorlențu Mare;

 DJ 587 Păltiniș-Rugi;

 DJ 683 Zăvoi – Poiana Mărului;

 DJ 571B, Șopotu Nou-Cărbunari;

 DJ 571, Sasca Montană – Cărbunari;

 DJ 582, Slatina Timiș – Brebu Nou;

 DJ 581, Goruia- Giurgiova;

 DJ 608B, Constantin Daicoviciu – Copăcele;

 DJ 608A, Zervești – Muntele Mic

 O porțiune de un km din drumul județean DJ 587 Delinești-Ohabița a fost distrusă de viituri, făcând imposibilă circulația rutieră, spune purtătorul de cuvânt al Direcției Județene de Drumuri, Mădălina Cotoc.