Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a actualizat codul roşu de inundaţii, adăugând pe lângă râul Caraş, şi Timiş şi Bega. Astfel că până mâine dimineaţă la ora 09.00 sunt prognozate fenomene hidrologice periculoase.

Cele mai abundente precipitații s-au înregistrat în bazinele Timiș, Bega și Caraș. Aceste valori se situează între 73,2 l/mp-30 l/mp: 

  • în bazinul Timiș (73,4 l/mp la s.h. Coștei, 58,2 l/mp la sh Lugoj, 51,3 l/mp la sh Voislova,  48 l/mp la sh Feneș),
  • în bazinul Bega ( 50,5 l/mp la sh Balinț, 48,6 l/mp la sh Chizătău, 48,6 l/mp la sh Ghizela, 30,6 l/mp la sh Fârdea),
  • în bazinul Caraș ( 51,4 l/mp la sh Vrăniuț, 34,9 l/mp la sh Secășeni, 34,3 l/mp la sh Gârliște)

La ora 11.00, depăşiri ale cotelor de apărare se înregistrează:

  • în bazinul Bega- sh Fârdea, pe râul Hăuzeasca CI+58 cm, sh Fârdea, pe râul Gladna Ci+ 5 cm
  • în bazinul Timiș- sh Voislova Rusca, pe râul Rusca CI+6 cm, sh Obreja, pe râul Bistra CI+23 cm, sh Soceni, pe râul Tău ( afluent Pogăniș) CA+36cm, sh Lugoj, pe râul Timiș FI+ 64 cm
  • în bazinul Caraș- sh Gârliște, pe râul Gârliște CP+6 cm, sh Carașova, pe râul Caraș, CP+0 cm

Pe râul Gladna – bazin superior amonte Acumulare Surduc, a fost instituit cod roşu de inundaţii, de la 10.40  până astăzi la ora 12:00. Vă reamintim că și pe râul Caraș, bazinul superior și afluenții de stânga din bazinul mijlociu și inferior,  a fost instituit de INHGA codul roşu de inundaţii, de la ora 8.40  până azi la ora 14.00.

INHGA a instaurat un nou cod roșu de inundații în intervalul 18.06.2020 ora 12:00 – 19.06.2020 ora 09:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Bega- bazin amonte S.H. Balinţ (judeţul Timiş), Timiş – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sadova – amonte S.H. Lugoj (judeţele: Caraş Severin şi Timiş) şi Caraş (judeţul Timiş).

Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Timiș are la această oră mobilizate pe teren formațiile Lugojel, Surduc Făget, care sunt gata să intervină dacă este nevoie. Pompa de mare capacitate de la Mâtnicu Mic continuă de ieri să funcționeze pentru pomparea apei adusă de pe versanți, iar Centrul de Intervenții Rapide din SGA Timiș este gata de plecare cu o altă pompă de mare capacitate către localitatea Fârdea, pentru a ajuta la evacuarea apei. Preventiv, în zona Nădrag a fost trimisă o mașină cu nisip și 1000 de saci,  iar pentru zona Fârdea este pregătită o mașină de încărcat saci cu nisip, pentru a fi folosită la nevoie.  De asemena, sunt pregătiți 12 angajați de la SH Bega, care pot pleca  în ajutorul colegilor  oriunde este nevoie.

SGA Caraș-Severin a mobilizat toate formațiile de lucru, pe teren. Formația Reșița a transportat o mașină cu nisip și 1000 de saci în zona vrani, Mercina și Vărădia, pentru a sigura punctele critice: moara Vrani, și locul amonte de intrarea în localitatea Mercina. Formația Caransebeș acționează în acest moment în Caransebeș, zona Zlatna, pentru evacuarea apei provenite din băltiri din 2 curți, cu o motopompă de mare capacitate.deasemenea este pregătiti să fie dizlocat un buldozer în zona Vrani, sat Mercina, pentru a fi folosit în caz de nevoie la degajarea albiei râului Caraș și a afluenților săi.

Purtătorul de cuvânt al Administraţiei Bazinale de Apă Banat, Sorina Neaga:

Tot personalul tehnic din cadrul SGA Timiș și SGA Carș-Severin, sunt în alertă și monitorizează situația hidrometeorologică.

Specialiştii ABA Banat monitorizează în permanenţă debitele şi nivelurile cursurilor de apă din spaţiul hidrografic Banat vizate de avertizările hidrologice în vigoare și va interveni cu utilajele din dotare acolo unde situația o impune.