[UPDATE] PNL a făcut nominalizările la portofoliile ministeriale vacante. Citeşte aici prima reacţie a lui Victor Ponta!

crin-antonescu

Sâmbătă, 8 februarie

Ora 14.00

Prima reacţie a premierului Victor Ponta la remanierea propusă de liberali vine de la Soci. El a spus astăzi, în exclusivitate pentru Televiziunea Română, că are o relaţie foarte bună cu Klaus Iohannis, iar prezenţa acestuia în Guvern reprezintă un mare câştig.

Referindu-se la propunerile liberalilor, Victor Ponta a precizat că “sunt oameni de valoare, în frunte cu domnul Iohannis pe care nu doar că îi doresc în Guvern, dar cred că ar aduce un plus Guvernului. Celelalte decizii tehnice le vom lua în ţară, împreună în cadrul coaliţiei”. Premierul a declarat pentru Radio România Actualităţi că până luni, când va avea o discuţie pe această temă în cadrul USL, nu vrea să facă alte comentarii legate de structura cabinetului.

Ieri, liberalii au anunţat nominalizările pentru schimbarea a patru miniştri: Klaus Iohannis pentru funcţia de ministru de interne şi viceprim-ministru, Eugen Nicolăescu la Finanţe, Teodor Atanasiu pentru Ministerul Economiei şi Cristian Buşoi pentru Ministerul Sănătăţii. Dacă Victor Ponta acceptă propunerile PNL, le va trimite preşedintelui Traian Băsescu la Cotroceni, iar şeful statului poate să respingă numai o singură dată nominalizările pentru funcţiile de miniştri.

Reamintim că Traian Băsescu l-a suspendat pe Teodor Atanasiu în 2006 din funcţia de ministru al Apărării în cabinetul Tăriceanu şi nu l-a acceptat pe Klaus Iohanis în 2009, când a fost propus de PSD şi PNL pentru funcţia de premier, după ce Guvernul Boc şi-a pierdut sprijinul politic.

Ora 8.00

Premierul Victor Ponta nu a comentat încă schimbările propuse de partenerii de guvernare, pentru că se află la Olimpiada de iarnă de la Soci. El este aşteptat să se întoarcă astăzi când ar urma să facă şi prima declaraţie pe această temă. Până atunci, unii lideri social-democraţi au răspuns critic la numirea lui Klaus Iohannis în funcţia de vicepremier pe probleme economice. Ei susţin că acest lucru ar presupune schimbarea structurii Guvernului şi un vot de încredere în Parlament. Mai mult, spune PSD, acest lucru ar genera o nouă perioadă de instabilitate.

Vineri, 7 februarie

Ora 14.00

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat astăzi că liberalii Klaus Iohannis, Eugen Nicolăescu, Cristian Buşoi şi Teodor Atanasiu au fost validaţi de conducerea partidului pentru a ocupa portofoliile de la Ministerul de Interne, al Finanţelor, Sănătăţii şi Economiei. Validarea acestor propuneri s-a fãcut prin vot în şedinţa Biroului Permanent Naţional al PNL.

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a declarat anterior că a acceptat nominalizarea sa în Guvern pentru “coordonare” şi “impunerea legii”, precizând că garantează că face ceea ce face “pentru a îmbunătăţi vizibil componenta liberală în Guvern” şi percepţia publicului asupra liberalilor.

Crin Antonescu a spus, în conferinţa de presă în care a anunţat nominalizările PNL pentru funcţiile de miniştri, că vrea să îi răspundă cuiva care zilele trecute se întreba cine mai este astăzi liberal în România şi ce mai înseamnă liberalism.

El a explicat că a fi liberal înseamnă “să înţelegi lumea pe care o trăieşti ca pe o lume care are nevoie de lideri puternici, şi nu de baroni”. “Cineva se întreba zilele trecute cine mai este exact liberal azi în România şi ce mai înseamnă liberalism şi doresc cu toată prietenia să dau în numele colegilor mei un răspuns exact: Noi, PNL, suntem un partid liberal, de dreapta, un partid în care activează foarte mulţi oameni care sunt şi vor fi mereu liberali. Nu am avut nicio pretenţie că toţi cei care sunt liberali în România sunt în partidul nostru. Noi suntem liberali şi nu avem niciun fel de confuzie în legătură cu acest lucru. Liberalismul înseamnă să porneşti de la ideea că cetăţenii unei ţări, chiar dacă se constituie şi funcţionează ca o naţiune, ca o comunitate, sunt întotdeauna indivizi ale căror drepturi trebuie tratate ca atare, apărate şi sporite. Liberal înseamnă să lucrăm cu şi pentru indivizi, nu cu gloate, nu cu mulţimi. A fi liberal înseamnă să înţelegi că lumea are nevoie de lideri puternici, şi nu de baroni. Liberal mai înseamnă să vrei să trăieşti şi să faci astfel încât să trăieşti într-un stat de drept în care instituţiile lucrează pentru individ”, a spus Crin Antonescu, citat de agenţia Mediafax.

Liberalii vor avea în continuare şi o şedinţă a Delegaţiei Permanente.

De același autor

Related Articles