[AUDIO] Ziua Internațională a Biodiversității – sărbătoarea viețuitoarelor din lumea întreagă

Începând cu anul 2000, în fiecare an, la data de 22 mai, se sărbătorește Ziua Internațională a Biodiversității, zi proclamată de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite, prin rezoluția 55/ 201, din 20 decembrie 2000.

Data de 22 mai, reprezintă de fapt adoptarea textului Convenției din anul 1992 în cadrul Conferinței diversității biologice din Nairobi. Printre principalele obiective pe care le urmărește Convenția se numără conservarea biodiversității și utilizarea corectă a resurselor.

România a semnat Convenția pe data de 5 iunie 1992. Proclamarea acestei zile la nivel internațional, are la baza un semnal de alarmă cu privire la problemele privind biodiversitatea, mai ales că, în prezent, o mulțime de specii, atât faună cât și floră, se află pe care le dispariție. Transformarea mediului înconjurător pentru a fi prielnic doar vieții omului, crează un dezechilibru în natură, un dezechilibru care trebuie stopat sau măcar încetinit, pentru o mai bună conservare.

De Ziua Internațioanală a Biodiversității au loc evenimente prin intermediul cărora se dorește informarea a cât mai multor persoane cu privire la ceea ce înseamnă biodiversitatea, responsabilizarea persoanelor prin implicarea lor activă în diferite acțiuni de susținere a biodiversității și a naturii în general. Protejarea mediului poate să înceapă de la fiecare persoană în parte, prin activități relativ simple, care să păstreze natura așa cum este și pentru generațiile viitoare.

Sursa: https://romaniasalbatica.ro/ro/evenimente/ziua-internationala-a-biodiversitatii

Sărbătoarea vieţuitoarelor din întreaga lume în simbioză cu natura, reunită sub numele de Ziua mondială a biodiversităţii este marcată vineri, 22 mai la nivel internaţional.

Anul acesta, din cauza distanţierii sociale, Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin nu marchează în niciun fel acest eveniment, dar reaminteşte cărăşenilor importanţa conservării naturii şi a vieţuitoarelor care trăiesc într-ânsa.

Consilier superior în cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin, Mirela Ianoşi, pentru Radio Reşiţa:

Mirela Ianoşi

Mirela Ianoşi a mai spus că duminică, 24 mai toate țările europene vor marca Ziua Parcurilor. În data de 24 mai 1909 au fost declarate, în Suedia, primele 9 parcuri naționale de pe continent.

Judeţul Caraş-Severin găzduieşte 3 parcuri naţionale, este vorba despre Semenic-Cheile Caraşului, Cheile Nerei-Beuşniţa, Domogled-Valea Cernei şi o parte a două parcuri naturale, Porţile de Fier şi Retezat. 

De același autor

Related Articles