Muntele – o variantă de relaxare la sfârşit de săptămână

Muntele Mic

Credeţi sau nu, s-a dus deja o zecime din acest an 2014. 38 de zile adică 10% din cele 365 anunţate până la Revelion. Şi cum orice lucru bun începe cu o pauză bine aleasă, în acest sfârşit de săptămână vă propunem o mini-vacanţă (la final de vacanţă a elevilor) pentru reîncărcarea bateriilor. Dar se naşte întrebarea firească … unde?[poll id=”45″]

Şi dacă tot am vorbit de treburi casnice, atunci aflaţi că femeile alocă zilnic 4:24 de ore pe zi pentru activităţile casnice şi bărbaţii doar 2:05 ore, iar în centrul acestor activităţi, cu o durată zilnică de 1:13 ore, se află pregătirea hranei, aşezarea mesei şi spălatul vaselor, potrivit unui studiu al Institutului Naţional de Statistică.

Cel mai puţin timp pentru îngrijirea gospodăriei şi familiei îl alocă elevii şi studenţii (1:03 ore), dar şi patronii (1:40 ore). Persoanele cu un nivel de instruire superior se îngrijesc de gospodărie, în medie, 2:48 ore zilnic, cu 31 de minute mai puţin faţă de cele cu studii medii. Cei care au absolvit cel mult gimnaziul petrec cu activităţi casnice 3:22 ore zilnic.

Persoanele necăsătorite consumă cel mai puţin timp pentru activităţile casnice, 1:41 ore în medie pe zi, comparativ cu cei cu alte stări civile şi în special cu văduvele (4:17 ore).

Locuitorii de la sate petrec zilnic cu 40 de minute mai mult în activităţile casnice decât cei de la oraş.

Timpul alocat activităţilor casnice reprezintă mai mult de jumătate din timpul dedicat muncii, educării, îngrijirii gospodăriei şi familiei, şi călătoriilor (de 3:17 ore faţă de totalul de 6:43 ore).

Din totalul de 3:17 ore pentru treburi casnice, cel mai mult timp (1:13 ore) consumă gestionare alimentelor, care include toate activităţile legate de pregătirea hranei, inclusiv aşezarea mesei, spălatul vaselor, precum şi pregătirea alimentelor pentru un consum ulterior (prin conservare, congelare etc.).

În acest caz există diferenţe mari între sexe, femeile alocând în medie 2:01 ore zilnic, faţă de bărbaţi, care se implică doar 21 de minute. Femeile de 45-64 ani petrec cel mai mult timp cu aceste activităţi, de 2:33 ore.

Românii beneficiază într-o zi de peste 5:06 ore pentru timpul liber propriu-zis. Bărbaţii sunt avantajaţi, ei având mai mult timp liber decât femeile: 5:35 ore, faţă de 4:40 ore.

Muntele Semenic rămâne principala atracţie pentru sfârşitul de săptămână, pentru reşiţeni.

Două zile la munte, la aer curat pe schiuri sau pe sanie – cam asta îşi doresc iubitorii sportului de iarnă. Salvamontiştii sunt şi ei pregătiţi pentru un nou val de turişti. Drumul de acces spre munte este curăţat, iar zăpada este numai bună pentru desfăşurarea activităţilor de iarnă, a precizat Ciprian Radosavlevici de la Salvamont Caraş-Severin.

 

Muntele Mic este pregătit să primească turiştii şi în acest sfârşit de săptămână, pentru că, potrivit reprezentantului Serviciului Salvamont Caraş-Severin, Horia Cocie, unităţile de cazare din staţiune sunt pline în proporţie de peste 90%. Aşadar, mai este loc şi pentru alţi iubitori de sporturi de iarnă să meargă pe Muntele Mic.

 

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.

Cele mai citite

Related Articles