Şi persoanele din Caraş-Severin cu COVID-19 vor fi tratate cu plasmă luată de la pacienţi vindecaţi. Centrul de Transfuzii Reşiţa a început demersurile pentru această procedură

Şi persoanele din Caraş-Severin cu coronavirus vor fi tratate cu plasmă luată de la pacienţi vindecaţi, care au dezvoltat anticorpi. Centrul de Transfuzii Sanguine din Reşiţa a început demersurile pentru a pune în practică această metodă de tratament.

În aceste zile, Unitatea de Transfuzii va încheia un protocol de colaborare cu Spitalul Judeţean din Reşiţa, ne-a confirmat medicul coordonator al Centrului de Transfuzii, Rodica Neaga.

Am început demersurile necesare, o să încheiem un protocol de colaborare, zilele acestea atât cu Spitalul Judeţean din Reşiţa cât şi cu Spitalul Municipal din Caransebeş. Noi deocamdată nu avem aparat de plasmafereză dar putem recolta din sânge integral şi prin procedeele de centrifugare putem obţine plasma necesară de la pacienţii care au avut COVID-19 şi s-au vindecat, plasmă care se va administra ca tratament pacienţiilor în stare gravă care suferă de noul coronavirus. Este un tratament experimental dar care am auzit că are are un rezultat bun”, ne-a declarat medicul Rodica Neaga.

Potenţialii donatori vor semna în prealabil un consimţământ informat cu privire la furnizarea acestor date către centrele de transfuzii. Apoi, centrul din Reşiţa va contacta pacienţii vindecaţi şi dacă aceştia îşi dau acordul, fiind un act voluntar vor fi programaţi, în scurt timp pentru consult şi donare.

Plasma de la donator vindecat COVID-19 (PPC-DV-COVID-19) va fi distribuită de către centrele de transfuzie sanguină, la cererea spitalelor desemnate prin ordin al ministrului sănătății pentru tratamentul pacienților infectați cu SARS-COV-2 din județul respectiv. În cazul în care, la nivelul unui județ, Centrul de Transfuzie Sanguină nu poate acoperi cererea, INHT va solicita transferul de la un alt centru.

Plasma se va administra doar pacienților critici infectati confirmati cu COVID-19 (prin metoda RT-PCR), cu vârsta de cel putin 18 ani, care sunt de acord cu administrarea de plasma convalescenta COVID-19 prin semnarea consimțământului informat și care îndeplinesc urmatoarele criterii:

a. Se află într-o secție de ATI dintr-un spital desemnat prin ordin al ministrului sănătății pentru tratamentul pacienților COVID-19 și avizat de Comisia de A.T.I.
b. Prezintă o progresie rapidă a unei pneumonii severe / a unor infiltrate pulmonare (> 50% în 24-48 ore), în ciuda tratamentului administrat.
c. Sunt ventilați mecanic de mai puțin de 10 zile sau în pragul intubației și ventilației mecanice (dispnee severă, frecvență respiratorie ≥ 30/min, saturatie in oxigen ≤ 93% cu oxigen pe mască facială, paCO2 >55 mmHg la pacienții fără BPCO)

Spitalele vor face o solicitare către Ministerul sănătății pentru includerea secțiilor sau compartimentelor A.T.I. în rețeaua de administrare monitorizată a PPC-DV-COVID-19 la pacienții critici cu COVID-19. Solicitarea va fi avizată de Comisia de specialitate A.T.I. a Ministerului sănătății.

Comisia A.T.I. a Ministerului sănătății va furniza spitalelor și protocolul de administrare a PPC-DV-COVID-19 și monitorizare a evoluției pacienților, realizat în colaborare cu Societatea Română de A.T.I.

În acest moment sunt 3 aparate pentru tratarea cu plasmă a pacienților cu coronavirus donate Ministerului Sănătății in Bucureşti, Iași și Timișoara. Acestea vor fi utilizate conform ordinului.

Cele mai citite

Related Articles