Solicitări de șomaj tehnic pentru aproape 2000 de angajați la AJOFM Caraș-Severin

Angajatorii pot solicita fonduri guvernamentale începând cu data de 1 Aprilie, pentru a plăti angajații, sub forma somajului tehnic. Solicitările pot fi depuse online fie la Agentia Judeteană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM), fie la Agentia Judeteană pentru Plăți si Inspectie Socială (AJPIS). De asemenea, pe lângă firmele cu angajați, pot cere șomaj tehnic și persoanele care obțin venituri din alte tipuri de contracte, așa cum este cazul PFA.

Odatã cu instituirea stãrii de urgentã, la Agentia Judeteanã pentru Ocuparea Fortei de Muncã din Caraș-Severin au fost depuse peste 300 de cereri de somaj, în timp ce administratorii firmelor au solicitat șomaj tehnic pentru mai bine de 1800 de angajati.

Începând cu data de 1 aprilie au fost depuse la AJOFM Caraș-Severin un număr de aproximativ 400 de solicitări din partea agenților economici pentru decontarea sumelor aferente șomajului tehnic, pentru un numãr de peste 1800 de angajați cărora li s-a suspendat temporar contractul individual de muncă din inițiativa angajatorului, potrivit Legii 53/2003 din Codul Muncii. Solicitările au fost transmise atât pe adresa de email dedicatã în acest sens cât și prin intermediul platformei aici.gov.ro, documentele fiind în curs de procesare în vederea decontării sumelor”, ne-a declarat ieri Mihaela Iovanovici, director executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă din Caraș-Severin.

Din numeroasele emailuri primite de AJOFM, multe au fost expediate greșite. De exemplu, cele pentru persoane fizice autorizate (PFA), întreprinderi individuale (II), întreprinderi familiale (IF) și profesii liberale (PF). Tuturor acestor solicitanți li s-a explicat cã trebuie sã se adreseze Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială. Alături de societățile comerciale, doar PFA-urile care au angajate persoane cu contracte individuale de muncă sunt îndreptățite să se adreseze AJOFM pentru șomajul tehnic.

La nivel național, ANOFM a înregistrat 34.000 de solicitări de la companii, pentru un numãr de 298.000 de angajați, a declarat în ședința de Guvern de ieri Violeta Alexandru, ministrul Muncii.

„Cererile sunt acum în prelucrare, în așa fel încât atunci când avem rectificarea bugetarã, ceea ce se va întâmpla foarte curând, să se și proceseze plățile”, a specificat Violeta Alexandru.

Cele mai citite

Related Articles