Recomandări pentru personalul care lucrează la Serviciul de Ambulanţă!

Pană în acest moment cazuri de infecţie umană cu noua tulpina de coronavirus au fost confirmate în mai multe provincii din China şi în mai multe state de pe glob. Investigatia epidemiologica desfaşurată pentru aceste cazuri sugerează ca transmiterea de la om la om este deja dovedită.

Semnele şi simptomele bolii constau în febră (minimum 380C) sau istoric de febră, tuse +/- dificultate la respiraţie (scurtarea respiratiei). Formele severe necesita internare peste noapte. La pacienţi nu a fost identificata o alta etiologie care să justifice pe deplin tabloul clinic.

Recomandari:

Dispecerii care preiau informaţia vor întreba toate persoanele care solicită ambulanţa dacă au vreun simptom de infecţie respiratorie febrilă şi de asemenea, dacă acea persoana sau cineva din anturaj a prezentat sau prezintă febra, minimum 38 de grade sau istoric de febră, tuse, dificultate la respiraţie şi daca a calatorit/lucrat în intervalul de 14 zile înaintea debutului, în zone la risc pentru transmiterea virusului.

Informaţiile preliminare despre antecedentele bolnavului, solicitate de către dispecerat, sunt foarte importante în evaluarea atitudinii care trebuie luată faţa de bolnav. Dispeceratul trebuie să informeze echipajul care se deplasează la pacient.

Măsuri care se impun pentru personalul medical:

– caând tratează un pacient suspect, trebuie să poarte: dispozitiv respirator de tipul N95, protectoare pentru ochi (ochelari, aparatoare special destinate), mănuşi de unică folosinta nesterile şi halate protectoare de plastic;

– cand pacientul nu este suspectat de infectie cu noua tulpina coronavirus, dar care prezinta simptome respiratorii febrile trebuie să: aplice o masca chirurgicală pe nasul si gura pacientului; să promoveze toate măsurile de rutina pentru aceasta situatie si sa utilizeze manusi de unica folosinta nesterile la contactul cu pacientul, secretiile acestuia sau suprafetele contaminate.

Dupa contact, aruncarea manuşilor / a echipamentului de unica utilizare se va efectua intr-un loc special destinat, personalul trebuie sa se spele pe maini sau sa se curete cu dezinfectante pe baza de alcool.

După efectuarea transportului pacientului suspect sau confirmat cu infectie cu noul coronavirus:

– vehiculul trebuie bine aerisit prin deschiderea geamurilor si usilor şi cu sistemul de ventilatie pornit. Aceasta operatiune trebuie efectuata în aer liber si departe de traficul pietonilor;

– dupa aerisire urmează o curatare de rutina a vehiculului si a echipamentului care nu este de unica utilizare, cu dezinfectanţi obisnuiti, pe baza de alcool sau clor;

– echipamentul de unică folosinta al personalului medical va fi colectat într-un recipient special destinat, după care personalul se va spăla riguros pe mâini sau va folosi un dezinfectant pe bază de alcool.

Personalul care transportă un pacient cu simptome de infecţie respiratorie acută trebuie să anunte spitalul unde va ajunge pacientul, astfel încât să poată fi luate toate masurile de prevenire a răspândirii virusului.

De același autor

Related Articles