[FOTO] Vechi tradiţii populare româneşti din Banat prezentate la Reşiţa

Consiliul Judeţean Caraş-Severin, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin organizează luni, 9 martie de la ora 10.00 la Şcoala Gimnazială Nr. 9 din Reşiţa, la etajul I în cabinetul de istorie, „Nunta şi Tocma Cornilor de la Bănia/ Valea Almăjului“ şi „Carnavalurile populare de Lăsatul Secului ‒ Leoarfele/Făşancmiercuri, 11 martie de la ora 10.00 la Colegiul Naţional „Mircea Eliade“ în sala Amfiteatru de la etajul II. Manifestările sunt prilejuite de Lăsatul Secului.

Evenimentele fac parte din Programul 2 ‒ Conservarea tradiţiilor şi obiceiurilor cu măşti de primăvară al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin şi îşi propun promovarea acestora în mediul educaţional.

Nunta şi Tocma Cornilor de la Bănia/ Valea Almăjului“ constă în prezentarea obiceiului după filmarea din 2019 de către coordonatorul proiectului ‒ Angelica Herac, referent de specialitate CJCPCT CS, expoziţie de măşti realizată de către prof. Marinela Alina Ciontea şi o paradă a costumelor cu elevii claselor a III-a A şi B.

Manifestarea „Carnavalurile populare de Lăsatul Secului ‒ Leoarfele/ Făşanc“ va cuprinde prezentarea cărţii „Practici carnavaleşti de Lăsatul Secului“ semnată de prof. Adela Lungu-Schindler şi expunerea obiceiului în urma unor cercetări în teren realizate de către elevii clasei a XI-a C, în diferite localităţi cărăşene.

Participarea publicului este liberă.

Sursa foto: AGERPRES

2 COMENTARII

  1. NU va suparati, aveți grija ca daca vorbiti de traditii populare din banat , măștile si penele de pe afișe sunt “tradiționale “venețiene nu românești.

    • nu e nevoie să ne ameninţaţi… aş zice să vorbiţi cu organizatorii şi nu cu noi, noi am postat ce ne-au trimis dumnealor. O zi frumoasă vă dorim!

Comentariile sunt închise.

Cele mai citite

Related Articles