Papa îşi cere scuze pentru că ‘şi-ar fi pierdut răbdarea’ în faţa unei credincioase prea grăbite

381

Papa Francisc, cunoscut pentru stilul său direct de a vorbi, şi-a cerut scuze miercuri, în cursul rugăciunii ‘Angelus’, că şi-a ‘pierdut răbdarea’ în ajun, retrăgându-şi agasat mâna pe care o credincioasă asiatică grăbită încerca să o reţină într-o băie de mulţime în Piaţa Sfântul Petru, potrivit AFP.

De atâtea ori ne pierdem răbdarea. Asta mi s-a întâmplat şi mie. Îmi cere scuze pentru prostul exemplu pe care l-am dat ieri‘, a declarat şeful Bisericii catolice de la o fereastră a Palatului apostolic din Piaţa Sf. Petru.

Imagini ale papei, care a împlinit 83 de ani la 17 decembrie, reacţionând cu iritare la această strângere de mână prea energică, după vecernia din ultima zi a anului 2019, au suscitat zeci de mii de postări pe reţelele de socializare. După ce a îmbrăţişat numeroşi copii strânşi în faţa Ieslei de Crăciun în imensa Piaţa Sf. Petru, în momentul în care voia să pornească în altă direcţie, mâna papei a fost înhăţată de o femeie cu trăsături asiatice care îl aştepta cu mâinile încrucişate într-o postură de fervoare. Vrând să-l atragă spre ea, aceasta a fost cât pe ce să-l facă să cadă, potrivit AFP. În timp ce necunoscuta îi striga cuvinte greu de auziţ strângându-i foarte tare mâna dreaptă, Francisc iritaţ cu chipul îndurerat şi împurpuraţ a reuşit să se extragă din strânsoarea acesteia dând mai multe lovituri uşoare cu mâna stângă rămasă liberă pe braţul femeii.

Papa, care are dificultăţi în mers şi poartă încălţări de sport speciale, şi-a continuat apoi turul în jurul Ieslei şi a menţinut ceva distanţă faţă de credincioşii entuziaşti. Chipul său posomorât s-a destins treptat în contact cu copiii.

Miercuri, el a amintit că slujba din ajun o celebrează pe Maria, ‘fecioara care i-a dat viaţă lui Isus Mântuitorul’. Acesta ‘nu a suprimat răul, ci l-a învins de la rădăcină’. Această ‘salvare’, ‘această binecuvântare a lui Dumnezeu pentru fiecare bărbat şi femeie’ nu este ‘magică, ci necesită răbdare, răbdare în iubire’, a apreciat el.

În acest momenţ şeful Bisericii catolice s-a abătut de la textul difuzat anterior presei, repetând expresia ‘răbdare în iubire’ şi făcându-şi mea culpa pentru gestul său neobişnuit de agasare.

El a continuat să-şi rezume mesajul de Anul Nou, citit în toate bisericile din lume, care îndeamnă la ‘pace, calea speranţei spre care se poate merge prin dialog, reconciliere şi convertire ecologică’ integrală.

Cardinalul Jorge Bergoglio, primul papă latino-american din istorie, reputat pentru activitatea faţă de dezmoşteniţii soartei când era arhiepiscop de Buenos Aireş a cucerit mulţimile de la începutul pontificatului său în 2013 prin simplitatea şi apropierea faţă de credincioşi şi face adeseori îndelungate băi de mulţime. Dar fostul şef al iezuiţilor argentinieni este cunoscut de asemenea pentru temperamentul său ferm şi hotărâţ chiar autoritar. În martie, el se făcuse remarcat public prin francheţea sa când a refuzat credincioşilor să-i sărute inelul papal în cursul unei ceremonii la sanctuarul din Loretta, în centrul Italiei. Vaticanul explicase apoi gestul său: papa îşi retrăgea mâna de fiecare dată când un pelerin încerca să i-o sărute din motive de igienă.

Papa mi-a spus că motivul pentru care nu permitea să i se sărute inelul la Loretta a fost igiena. Nu pentru el, ci pentru a evita contagiunea când sunt şiruri lungi de persoane. Personal, lui îi place să îmbrăţişeze oamenii‘, explicase purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun, Alessandro Gisotti.

Montajul video fusese redifuzat pe larg de mediile tradiţionaliste, foarte critice la adresa papei Francisc pe care îl consideră prea progresist din cauza deschiderii sale faţă de homosexualitate, economie – subiect pentru care detractorii săi îl tratează drept ‘comunist’ – şi faţă de primirea migranţilor.

sursa Agerpres