ONG-uri internaţionale critică decizia unui tribunal din România într-un caz de trafic cu minori

Organizaţiile pentru drepturile omului au criticat decizia unui tribunal din România, care a menţinut achitarea unei bande acuzate de trafic de copii în Europa.

Cei 25 de membri ai bandei de traficanţi au fost arestaţi în 2010 la Londra, în Marea Britanie, dar după o investigaţie care a durat aproape un deceniu cei 25 au fost achitaţi la începutul acestui an.

Instanţa de apel a menţinut sentinţa, fapt care a generat un val de critici din partea activiştilor pentru drepturile copilului.

Cazul se referă la traficarea şi exploatarea a peste 160 de copii, liderii bandei de traficanţi fiind acuzaţi că i-au forţat pe copii să cerşească şi să fure în oraşe ale Europei. Toţi suspecţii au fost exoneraţi de acuzaţiile de trafic cu minori, spălare de bani, crearea de bande de infractori şi încălcarea legilor privind regimul armelor, relevă un comunicat al instanţei româneşti.

Un procuror a declarat pentru AFP că este surprins de sindromul de „negare a realităţii” manifestat de judecători, care nu şi-au justificat decizia şi „au transformat evidenţa în ficţiune”.

În 2010, peste 300 de ofiţeri de poliţie din Marea Britanie şi România au demarat o amplă investigaţie care a dus la neutralizarea reţelei de traficanţi de copii, formată în oraşul Ţăndărei, în sudul României. Minori din comunitatea locală de romi, cu vârste între 7 şi 15 ani, au fost trimişi în Marea Britanie pentru a cerşi şi pentru a fura.

Cercetările făcute la cel puţin 30 de adrese au dus la descoperirea unor ascunzători cu zeci de arme de foc, bijuterii şi mari sume de bani. De asemenea, au fost descoperite mai multe documente şi autorizaţii care le permiteau infractorilor să scoată copiii din România.

După o achitare iniţială pronunţată în luna februarie, aproximativ 20 de ONG-uri au scris Comisiei Europene şi Consiliului Europei, cerând că aceste organisme să „reamintească României responsabilităţile pe care le are” în ce priveşte traficul de persoane.

Inspectoratul judiciar din România a preluat cazul în urma criticilor din partea societăţii civile.

Sursa – rador.ro

De același autor

Related Articles