[AUDIO] La început de sezon, DSVSA Caraş-Severin a suplimentat măsurile privind sacrificarea suinelor

Sacrificarea suinelor în şi din gospodăriile proprii, în această perioadă, este preocuparea principală a Direcţiei sanitar-Veterinare Caraş-Severin. Directorul instituţiei, medicul veterinar Dorin Imbrea, a declarat pentru Radio Reşiţa că au fost luate măsuri suplimentare în ceea ce priveşte mişcarea animalelor şi achiziţia de furaje pentru acestea:

Începe perioada sacrificării suinelor în gospodăriile populaţiei. În acest context este necesară efectuarea obligatorie a examenului ante şi postmortem în cazul sacrificărilor în gospodăriile pentru consumul propriu. În situaţia în care proprietarul de animale constată înainte de sacrificare, apariţia unor modificări a stării de sănătate a animalului sau dacă după sacrificare există unele modificări ale organelor interne, precum splina sau ficatul mărite, se va anunţa îndată medicul veterinar de liberă practică împuternicit şi implicit medicul veterinar oficial de la circumscripţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor. În acest context este foarte important ca proprietarii de animale să conştientizeze şi să aibă mare grijă în ceea ce priveşte mişcarea animalelor. Să nu comercializeze sau să achiziţioneze decât animalele identificate şi însoţite de documentele sanitar-veterinare. Este recomandabil să nu se achiziţioneze suine din judeţele în care evoluează pesta porcină africană şi este de preferat să nu se cumpere nici furaje din zonele afectate pentru că urmare a mişcării necontrolate a mistreţilor, acestea pot fi contaminate“.

Dorin Imbrea

Dorin Imbrea a mai spus că, judeţul Caraş-Severin este printre cele 5 din România în care nu evoluează şi nu a fost identificat niciun focar de pestă porcină africană.

Cele mai citite

Related Articles