19 noiembrie – Ziua Internaţională a bărbaţilor

Ziua internaţională a bărbaţilor este sărbătorită la data de 19 noiembrie în peste 80 de state ale lumii, potrivit site-ului dedicat acestei zile www.internationalmensday.com.

Desfăşurată anul acesta sub genericul ”Making a Difference for Men and Boys”, Ziua internaţională a bărbaţilor îşi propune să sprijine fiecare persoană în parte. Această zi îşi propune şi sprijinirea familiei, a comunităţilor religioase, promovând necesitatea de a-i valoriza pe aceştia, precum şi sănătatea şi bunăstarea lor.

În prezenţ bărbaţii se confruntă cu o serie de provocări, îndeosebi în ceea ce priveşte sănătatea. Studiile recente arată că: rata de suicid în rândul bărbaţilor este de trei ori mai mare decât în cazul femeilor; 1 din 3 bărbaţi a fost victima violenţei domestice; bărbaţi mor cu 4-5 ani, în medie, mai devreme decât femeile; riscul de cancer pulmonar sau de boli cardiovasculare este de aproape două ori mai mare la bărbaţi decât la femei.

Această zi promovează modelele masculine pozitive, bărbaţii care, prin puterea exemplului, influenţează în bine atât dezvoltarea întregii societăţi cât mai ales pe cea a băieţilor cărora le sunt mentori, arătându-le acestora care sunt adevăratele valori, caracterul şi responsabilităţile unui bărbat.

În România, la 3 februarie 2016, Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat un proiect de lege pentru declararea zilei de 8 martie – Ziua femeii şi 19 noiembrie – Ziua bărbatului, ţara noastră aliniindu-se şi ea acestei sărbători internaţionale. Potrivit raportului Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi din Camera Deputaţilor, ”propunerea legislativă are ca obiect de reglementare declararea zilei de 8 martie – Ziua femeii şi 19 noiembrie – Ziua bărbatului, având drept scop eliminarea discriminării dintre femei şi bărbaţi şi creşterea gradului de conştientizare privind concilierea vieţii de familie cu viaţa profesională.

1 COMENTARIU

  1. Eu i-am spus lui nevasta-mea si nu m-a crezut; dar cind i-am aratat site-ul RR a fugit de-acasa si mi-a spus „Draga, ne vedem anul viitor pe 8 martie !!!

Comments are closed.