Ziua Veteranilor şi eroilor căzuţi în teatrele de operaţii

În fiecare an, la 11 noiembrie, este celebrată Ziua Veteranilor.

Cunoscută anterior ca “Zi a Armistiţiului“, aceastã datã marcheazã încheierea oficialã a Primului Rãzboi Mondial, cãci la ora 11, în cea de-a 11-a zi a celei de-a 11-a luni a anului 1918, a intrat în vigoare armistiţiul semnat câteva ore mai devreme, de forţele aliate cu Germania, în Pădurea de la Compiegne, în urma cãruia se punea capăt rãzboiului, menþioneazã site-ul www.mairie-margnylescompiegne.fr.

Aceastã zi era celebratã prin manifestãri de cinstire a victimelor Primului Rãzboi Mondial în mai multe ţãri ale lumi, precum Australia, Canada, Statele Unite ale Americii, precum şi în state europene.

România s-a alãturat acestor state în anul 2014, prin adoptarea Legii 150/2014, privind modificarea şi completarea OUG nr. 82/2006, pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat.

Astfel, dupã articolul 6, a fost introdus un nou articol, care stipuleazã cã ”în semn de recunoaştere a meritelor veteranilor pentru apãrarea intereselor României se instituie Ziua Veteranilor, care se organizeazã, anual, pe 11 noiembrie, prin grija Ministerului Apãrãrii Naţionale’‘.

Potrivit unui Comunicat de presã al MApN din 10 noiembrie 2014, pentru Armata României, semnificaţia acestei zile este legatã şi de faptul cã, la 11 noiembrie 2003, a cãzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogoraţi, acesta fiind primul militar decedat în teatrul de operaţii din Afganistan.

Sergentul major Iosif Silviu Fogoraţi a fost împuşcat mortal, iar sergentul major Mihail-Anton Samuilã a fost rãnit în timp ce o coloanã de blindate aparţinând Batalionului 151 ‘Rãzboieni’ (‘Lupii Negri’), aflatã în misiune de luptã, a fost atacatã cu focuri de armã în zona localitãţii Spin Puldac, situatã în apropierea graniţei cu Pakistanul.

Iosif Silviu Fogoraţi a fost primul militar decedat în teatrul de operaþii din Afganistan, iar Mihail-Anton Samuilã a decedat trei zile mai târziu, la 14 noiembrie, într-un spital de campanie al armatei Statelor Unite din Bagram. Cei doi au fost înaintaţi, post-mortem, la gradul de sublocotenent fiind decoraþi cu ”Virtutea Militarã’‘ în grad de Cavaler, cu însemn de rãzboi.

Astfel, aceastã zi este celebratã şi în semn de recunoştinţã pentru sacrificiul militarilor care au participat la misiuni în afara teritoriului statului român.

Potrivit unui comunicat de presã al MApN, remis la 9 noiembrie 2018, aproximativ 45.000 de militari au asigurat încadrarea detaşamentelor dislocate în Afganistan, Irak, Balcanii de Vest ori în alte misiuni din Africa sau Europa, iar în perioada 1996-2018, România a pierdut 29 de militari în misiunile executate în teatrele de operaþii, iar alţi peste 180 au fost rãniţi. Ulterior, la 5 septembrie 2019, şi-a pierdut viaţa încã un militar român, în capitala Afganistanului, în timp ce se afla la volanul unui autovehicul de serviciu.

În anul 2018, cu prilejul Zilei Veteranilor, au fost organizate ceremonii militare şi religioase în Bucureşti şi în garnizoanele în care existã unitãţi militare ce au executat misiuni în teatrele de operaţii.

Activitãţi similare au avut loc şi la mormintele şi monumentele închinate sacrificiului şi eroismului militarilor români cãzuţi în teatrele de operaţii.

De asemenea, în Bucureşti a avut loc, la 11 noiembrie 2018, ceremonia militarã de dezvelire a bustului Mareşalului Alexandru Averescu, unul dintre cei mai strãluciţi comandanţi militari români din toate timpurile, amplasat în faţa Mânãstirii Caşin (la intersecţia Bulevardului Mãrãşti cu strada Alexandru Constantinescu), şi depuneri de coroane de flori.

Evenimentul a fost organizat la împlinirea a 100 de ani de la momentul istoric al zilei de 11 noiembrie 1918, ce încheia oficial Primul Rãzboi Mondial, şi în contextul Anului Centenar.

Bustul mareşalului este o lucrare a autorului Valentin Tãnase şi a fost donat Primãriei Capitalei de cãtre Fundaţia “Mareşal Alexandru Averescu”.

În şara noastrã, se sãrbãtoreşte şi Ziua veteranilor de rãzboi, la 29 aprilie, instituitã prin HG nr. 1222/10.10.2007, în onoarea tuturor militarilor români care au luptat pentru apãrarea independenţei, suveranitãţii, integritãţii teritoriale şi a intereselor României.

Sursa – agerpres.ro

De același autor

Related Articles