Motto:” Am avut stea norocoasă! De-aia mă invidiau mulţi colegi. Eu nu am invidiat pe nimeni”.Ion Dichiseanu

Aniversatul zilei, Ion Dichiseanu, a venit pe lume pe  20 octombrie 1933,acum 86 de ani în Adjud,fiind penultimul din cei 9 copii ai familiei de ceferişti.

Până a deveni   un cunoscut actor de film și teatru și scriitor român, viaţa sa a fost o adevărată poveste ce ar putea ajunge subiect de film. La vârsta de 9 ani, Ion Dichiseanu a stat închis în lagărul de la Salzburg, alături de fraţii şi părinţii săi. Astăzi, când ajunge-n Austria, vizitează locul şi îi mulţumeşte lui Dumnezeu că a scăpat.

A rămas orfan de mamă la vârsta de 12 ani şi a fost crescut de sora sa Jeni, apoi student la Politehnică fiind, Ion Dichiseanu a fost îndrumat spre actorie de o prietenă,Cristina,  nepoata lui George Vraca.

“Mi-a făcut Vraca scrisoare, mă duc la Institut: „M-a trimis domnul Vraca… Şi actele mele sunt la Politehnică…”.

Din 300 de candidaţi – eram 12 pe loc – am intrat al doilea. Fiica mea care a terminat Regie Film, a făcut un scurtmetraj care se numeşte „Eu cred în destin”. Este un film despre tatăl ei – eu sunt acorul principal. Bunicul meu, care a murit la 98 de ani, avea o mustaţă mare, ca a lui Franz Josef… Şi spunea: „Bă, nu plânge bă că ţi-a luat jucăria aia! Fiecăruia îi dă Dumnezeu după inima lui”... Am avut stea norocoasă! De-aia mă invidiau mulţi colegi. Eu nu am invidiat pe nimeni. Azi nu am bani, mâine îmi vine un contract! De aceea spun că eu cred în destin”.

După absolvire, a plecat cu toată promoția la Teatrul din Botoșani, apoi a revenit in capitala.

Încă de la începutul carierei sale, Ion Dichiseanu s-a remarcat prin vocea inconfundabilă, dar şi frumuseţea specială ce l-a făcut un adevărat Don Juan al vremurilor sale, deşi mărturiseşte: „Eu am ştiut să îmi dau peste mână şi la băutură şi la mâncare şi la tot şi la amor am fost cumpătat”.

A fost marea iubire a artistei spaniole Sara Montiel!

Pe la jumătatea anilor ’60, actorul român Ion Dichiseanu a cunoscut-o pe Sara Montiel la Festivalul de Film de la Beirut şi s-a îndrăgostit de ea la prima vedere.

Nu am putut uita nicio clipă această dragoste nebunească” mărturiseşte Ion Dichiseanu în cartea „Am fost rivalul regelui. Povestea mea de iubire cu Sara Montiel”, apărută la Editura Polirom.

„Când dădea autografe, făcea un semn, ca o cruce, şi apoi dădeam şi eu autograf. Să nu mă simt în inferioritate. Aceste gesturi spuneau multe şi despre frumuseţea ei interioară”.

Sara Montiel s-a iubit cu mari celebrităţi ale secolului XX: cu Ernest Hemingway, a avut relaţie fierbinte cu „rebelul fără cauză” James Dean, a trăit poveşti de iubire cu Severo Ochoa, omul de ştiinţă spaniol de reputaţie internaţională, deţinătorul Premiului Nobel, sau cu actorul italian Giancarlo del Duca-Viola.Cântăreaţă şi actriţă spaniolă de succes internaţional, Sara Montiel (1928-2013) a fost una dintre cele mai dorite femei.

Ion Dichiseanu a  rămas în sufletul românilor datorită activității sale artistice în cadrul Teatrului Nottara, precum și pentru numeroasele roluri care l-au consacrat în cinematografie, teatru TV și teatru radiofonic.

Roluri ca Pierre Vaillant din filmul Toate pânzele sus sau Cpt. Mărgărit din Trandafirul galben au fascinat multe generaţii.

Ion Dichiseanu sau Dichi cum îi spun prietenii este un artist şi un om împlinit, părinte şi bunic, mereu o sursă de optimism şi totodată un model pentru tânăra generaţie.

A primit Premiul ACIN pentru rolul din filmul „Clipa” ,1979 și a fost decorat cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, 30 mai 2002, alături de alți actori, „pentru prestigioasa carieră artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.

În 1995 a  publicat volumul de versuri „Frumoasa spaniolă, frumoasa suedeză” la Editura Arc.

La mulţi ani, Maestre Ion Dichiseanu!

Epilog: ” Fiecăruia îi dă Dumnezeu după inima lui”.Ion Dichiseanu

Anca Bica Bălălău

Sursa foto: cinemagia