[FOTO] „Singuri, dar împreună” cu Nicole Dolot- primul român premiat de CERN!

980

Radio România Reșița vă este alături oriunde v-ați afla, un reper al României frumoase, un sprijin, un confident și un prieten devotat.

Împărțim pe calea undelor cu profesionalismși respect reciproc imformații corecte, opinii și dorința de a păstra adevărul ca prioritate profesională. Frecvenţele radioului reşiţean semnifică 24 de ore din 24 ACASĂ pentru toţi ascultătorii, indiferent că sunt din ţară sau din afara graniţelor. Împreună şi în Centenarul Bănăţean suntem o familie ce ţine candela cuvântului aprinsă cu bucurie.

În această seară, la emisiunea „Singuri, dar împreună”,ora 22, avem invitat primul primul român premiat de CERN cu premiul “Moritz Karbachîn cadrul unui stagiu de practică, Nicole Dolot!

Absolventă a Colegiului Traian-Lalescu și a Facultății de Matematică și Informatică, secția Informatică Engleză,din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj,reșițeanca noastră a reușit să ducă România Frumoasă pe podiumul european.

Despre marea sa realizare, Universitatea Babeș-Bolyai afirmă:

„Nicole Dolot, proaspătă absolventă a Facultății de Matematică și Informatică, secția Informatică Engleză, a reprezentat cu succes facultatea noastră în această vară la CERN, unde, timp de două luni a urmat un stagiu de practică și a lucrat în cadrul departamentului LHCb (Large Hadron Collider beauty), sub coordonarea lui Niko Neufeld. Tot în cadrul acestui departament, Nicole a primit premiul Moritz Karbach pentru munca și efortul depuse în timpul internship-ului.

Pe parcursul internship-ului, Nicole a participat și la hackathon-ul Webfest, unde a obținut locul 3 cu ideea CERNLearn – o aplicație de knowledge exchange pentru angajații de la CERN.

Felicitări lui Nicole pentru modul frumos în care a reprezentat facultatea!”

Pentru întrebări, tânăra noastră invitată,Nicole Dolot, vă aşteaptă la numerele de telefon 0255.20.60.61 sau 0255.20.60.62.

Emisiunea se difuzează pe pagina de facebook Radio România Reșița.

Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară, cunoscută mai ales prin acronimul CERN,este o organizație europeană de cercetare științifică, ce operează cel mai mare laborator din lume pentru cercetarea particulelor elementare.

Fondată în 1954, organizația are în prezent 22 de state membre. Israel este prima (și unica în prezent) țară non-europeană cu statut de membru deplin.

Pentru că este un centru de cercetare internațional, cercetările CERN nu se află în mod oficial nici sub jurisdicția Franței, nici sub jurisdicția Elveției, iar unele vehicule ale companiei au numere diplomatice de înmatriculare. Printre aceste vehicule se află și mașinile de pompieri. Funcția primară a complexului CERN este de a furniza acceleratoare de particule elementare și alte tipuri de infrastructuri necesare fizicii particulelor de energii înalte. La CERN au fost realizate numeroase experimente de diferite tipuri, implicând colaborarea internațională.

După înființare, la CERN au aderat și alte state, astfel încât numărul țărilor membre a ajuns în prezent la 20. CERN-ul a devenit astfel un exemplu de colaborare internațională. În momentul de față, CERN are aproximativ 2600 de angajați cu normă întreagă și, pe lângă aceștia, alți 7931 de cercetători și ingineri (care reprezintă 500 de universități și 80 de naționalități diferite). Aproximativ jumătate din comunitatea mondială a fizicii particulelor lucrează la experimente ce au loc la CERN.

România a devenit membru cu drepturi depline al Organizației Europene pentru Cercetări Nucleare la 17 iulie 2016 , prin votul unanim al Consiliului CERN.

Activitățile de cercetare fundamentală din cadrul CERN au avut ca rezultat și atribuirea a două Premii Nobel: Premiul Nobel pentru Fizică din anul 1984, acordat fizicienilor Carlo Rubbia și Simon van der Meer (pentru descoperirea bosonilor W și Z), și Premiul Nobel pentru Fizică din anul 1992, acordat cercetătorului francez de la CERN Georges Charpak (pentru inventarea și dezvoltarea detectoarelor de particule, în particular a camerei proporționale multi-fir).

Laboratorul joacă un rol vital în dezvoltarea tehnologiilor viitorului, inclusiv cele necesare propriei activități, care presupune tehnologii de cea mai înaltă performanță.

CERN dispune de o gama largă de forme de instruire și specializare, care atrag mulți cercetători și ingineri tineri.

Rămâneți ACASĂ pe frecvenţele 105.6 FM şi 91,9 FM – 92,8 FM pentru ascultătorii din Clisura Dunării, sau pe radioresita.ro, ori pe telefon, indiferent că este fix sau mobil, sunând la numărul 031.504.04.34, apel cu tarif normal, puteţi asculta oricând şi de oriunde Radio Reşiţa.

Anca Bica Bălălău