Procurorii români au cerut ajutorul FBI în cazul Caracal

Procurorii români au cerut ajutorul FBI în cazul Caracal. Între timp, cinci dosare de viol şi lipsire de libertate, clasate ilegal de procurorii din Caracal, urmează să fie redeschise.

Reporter Nicoleta Stoian: “Procurorii DIICOT au solicitat ajutorul Biroului Federal de Investigaţii pentru realizarea unei expertize genetice prin care să se stabilească profilul ADN în cazul Luizei Melencu, una dintre fetele dispărute la Caracal, printr-o altă metodă decât cea folosită la Institutul Naţional de Medicină Legală.

Şeful DIICOT, Felix Bănilă, a precizat că s-a cerut, de asemenea, sprijinul specialiştilor americani pentru stabilirea profilului psihologic şi comportamental al lui Gheorghe Dincă, suspectul crimelor de la Caracal.

Felix Bănilă: “Nu este vorba despre o lipsă de încredere în institutul nostru, ci pur şi simplu, datorită faptului că acreditarea unei noi metode este de durată, iar cooperarea dintre noi şi autorităţile din Statele Unite ale Americii permit o astfel de cooperare.

În ce priveşte profilerul, este vorba despre solicitarea unei opinii secundare, pentru a ne forma convingerea cu privire la sinceritatea inculpatului.”

Între timp, procurorii Parchetului General au constatat mai multe nereguli în activitatea procurorilor de la Parchetul Judecătoriei Caracal şi a şefului instituţiei, anunţă Ministerul Public.

Instituţia a dispus infirmarea a cinci soluţii de netrimitere în judecată în dosare de viol şi lipsire de libertate şi sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru verificări.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova urmează să ia măsurile necesare pentru remedierea deficienţelor.

Controlul de la Parchetul din Caracal a fost dispus la sfârşitul lunii iulie, după ce s-au constatat nereguli în desfăşurarea anchetei în cazul Gheorghe Dincă.”

De același autor

Related Articles