Impulsuri magnetice misterioase, detectate pe Marte la miezul nopţii

Un robot al NASA trimis pe Planeta Roşie a realizat câteva descoperiri neobişnuite, inclusiv prezenţa unor impulsuri magnetice care se petrec exact la miezul nopţii.

Sonda spaţială InSight a celor de la NASA se află pe Marte încă din luna noiembrie a anului trecut, cu scopul de a studia interiorul planetei. Până acum, printre informaţiile trimise de aceasta pe Pământ, se numără temperatura scoarţei superioare, sunete ale cutremurelor petrecute pe Planeta Roşie şi măsurători ale câmpului magnetic.

Acum, InSight a realizat o nouă descoperire importantă: dovada unor impulsuri magnetice, ce se petrec exact la miezul nopţii. Această precizie a fenomenului a atras atenţia oamenilor de ştiinţă care verificau datele primite de la InSight. Cauza impulsurilor este momentan necunoscută, însă cercetătorii încearcă să localizeze semnalul, pentru a determina dacă acesta vine din subteranele planetei sau dintr-un loc apropiat de suprafaţa acesteia.

Astfel de evenimente se petrec şi pe Pământ, fiind de multe ori în corelaţie cu aurora boreală/australă, conform celor de la National Geographic. Una dintre ipotezele oamenilor de ştiinţă este că locaţia landerului InSight se aliniază cu ”coada” unei bule magnetice care înconjoară planeta. Această coadă ar putea interacţiona cu câmpul magnetic al planetei, devenind astfel cauza impulsurilor. NASA plănuieşte realizarea unui test care să confirme această ipoteză, în care sonda MAVEN ar urma să zboare deasupra lui InSight.

Alte informaţii trimise de InSight arată că scoarţa planetei este de 10 ori mai magnetică decât cea a Pământului şi magnetosfera planetei măsoară între 95 şi 400 de kilometri în înălţime. Acest lucru sugerează că Marte a avut la un moment dat un câmp magnetic îndeajuns de larg pentru a susţine viaţa, însă, odată cu dispariţia acestuia, radiaţia a transformat planeta în ceea ce vedem acum.

Sursa: adevarul.ro

Foto: NASA/JPL Caltech


De același autor

Related Articles