[FOTO-AUDIO] Ziua Pompierilor sărbătorită în Caraș-Severin la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Semenic”

Ziua Pompierilor din România a fost sărbătorită astăzi la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Semenic al Județului Caraș-Severin printr-un ceremonial militar şi religios specific sărbătorii zilei armei. Festivitățile au început cu primirea oficialităților. După intonarea imnului României a urmat o scurtă slujbă religioasă.

A luat apoi cuvântul prefectul județului Caraș-Severin, Matei Lupu care a transmis celor prezenți mesajul premierului României, Viorica Dăncilă:

”În cei 171 de ani de existență instituțională prin acțiunile dumneavoastră curajoase ați reușit să ștergeți multe lacrimi și să umpleți sufletele de recunoștință. V-ați luat angajamentul pentru un prezent stabil și un viitor mai sigur. Un angajament care ne pune pe noi ceilalți la adăpost în vremuri tulburi și în situații neprevăzute. Vă mulțumesc dragi pompieri pentru curajul, devotamentul de care dați dovadă, pentru faptul că nu ați obosit să ne salvați, să ne ocrotiți și să fiți un exemplu de implicare civilă.”

La rândul său, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu, a vorbit despre semnificația istorică a acestei zile:

”Pe 13 septembrie 1848 compania de pompieri condusă de căpitanul Pavel Zăgănescu a luptat efectiv cu arma în mână împotriva oștirilor otomane care au intrat la vremea respectivă în București pentru a înăbuși Revoluția de la 1848. Recunoștința noastră față de acea zi trebuie să dăinuie, pentru că eroismul de care au dat dovadă atunci pompierii români trebuie să rămână înscris cu litere de aur în istoria noastră.”

Inspectorul șef al ISU Semenic, Colonelul Cristinel Coneru le-a transmis și el un mesaj celor prezenți, iar apoi mai multe cadre militare au fost înaintate în grad:

”Mulțumesc tuturor structurilor participante, nu doar pentru prezența la acest eveniment, ci și pentru sprijinul acordat de fiecare dată pentru îndeplinirea cu succes a misiunilor. Totodată cu ocazia zilei de 13 septembrie un număr de opt cadre militare din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Semenic” al Județului Caraș-Severin vor fi înaintate în grad înaintea expirării stagiului.”

Festivitățile s-au încheiat cu defilarea cadrelor militare prezente, după care au urmat câteva exerciții demonstrative pentru cei care au luat parte atât la ceremonial, cât și la Ziua Porților deschise.