Disperare, supărare, teamă în Arad. Aceasta este atmosfera de la Nădab, acolo unde au fost confirmate mai multe focare de pestă porcină, iar autoritățile au luat decizia de a sacrifica toți porcii de aici, dar şi din Cintei. este vorba de 1.130 de suine la Nădab și alte 750 la Cintei. Operațiunea „uciderea porcilor” a început, coordonată fiind de cei care fac parte din Centrul Local de Combatere a Bolilor Arad, sub privirile vigilente ale forțelor de ordine, aduse la fața locului, spre disperarea localnicilor, fiind prezente Armata și Jandarmeria.

Puşi în faţa dezastrului, locuitorii din Nădab s-au arătat nemulţumiţi de deciziile luate de autorităţi şi au protestat luni când s-au văzut cu forţele statului pe cap. Au cerut celor responsabili cu eradicarea pestei să fie despăgubiți pe loc, imediat ce porcii le sunt uciși. Totodată, au refuzat vehement să-și îngroape porcii în grădini. Ca atare s-a luat decizia de a fi realizate patru gropi comune în care să fie îngropați toți cei peste 1.000 de porci din zonă.

Din informațiile primite de la localnici, responsabilii cu eradicarea pestei merg din poartă în poartă pe străzile din Nădab pentru eliminarea porcilor din gospodării.

Potrivit purtătorului de cuvânt a Prefecturii, Lucian Cosma, la Nădab se acţionează conform deciziilor luate în cadrul şedinţelor Centrului Local de Combatere a Bolilor Arad, care au avut ca ţintă principală pesta din Cintei şi Nădab. Atunci s-a decis ca, în vederea izolării virusului pestei porcine africane și împiedicării răspândirii acestuia spre alte localități ori spre marile ferme de suine aflate în apropiere, toţi porcii din cele două localităţi să fie sacrificaţi. Decizia a fost luată în contextul existenței mai multor focare confirmate și a altor suspiciuni. S-a instituit totodată o zonă de protecţie pe o rază de 10 kilometri în jurul focarului de pestă porcină africană, considerând că sacrificarea tuturor porcilor de către medicii veterinari din echipa CLCB Arad este o măsură preventivă necesară.

Sursa: aradon.ro