Ascultă Radio România Reșița Live

[AUDIO] Un produs tradiţional din Banat, unic în România, se vinde direct din frigider

Cârnaţii de capră ca la Soceni, un produs tradiţional recent atestat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, este unic în România şi foarte căutat pe piaţă din considerentul că nu are colesterol şi este făcut în casă după o reţetă foarte veche.

Articol editat de Gerhard Chwoika, 21 august 2019, 16:50 / actualizat: 21 august 2019, 19:40

Producătorul cârnaţilor de capră ca la Soceni, Ioan Păun, pentru Radio Reşiţa:

Capra e un animal fără valoare şi m-am gândit că trebuie să valorific animalul respectiv ca totul să nu rămână o pagubă. Şi-atunci i-am dat valoare unui produs, pentru mine avantajos, ca producător. Produsul e căutat, dar nu îl poţi ţine mult timp pentru că se usucă tot mai mult, neavând grăsime îl ei, are şi foarte puţin colesterol, îi bun şi pentru oamenii bolnavi. Reţeta e mai veche, dar am căutat să o îmbunătăţesc şi am ajuns la reţeta asta pe care o am acum. Foarte mulţi au încercat, cumpărând cârnaţi de capră de la mine şi având capre şi ei „dă-ne reţeta şi nouă, că-ţi plătim cât ne spui, numai dă-ne reţeta ca să putem să facem şi noi şi am spus nu, în momentul în care nu mai pot să fac atunci o să vă dau reţeta, dar până atunci o ţin pentru mine”. E un secret, fiecare meserie are secretul ei. Pe timp de vară fac foarte rar, o cantitate mică pentru că dintr-o capră fătată de un an, rezultă 3,5, maximum 4 kg de carne macră, iar de la una în etate, aproximativ 10-12 kilograme. La cantitatea de carne de capră se bagă şi carnea de porc plus condimentele care se adaugă. La 20 de kilograme de cârnaţi făcuţi, după ce sunt luaţi de la fum rămân undeva 13 kg şi ceva, maxim 14, depinde cât îi usuc. Mai pregătesc un produs, acum se lucrează la hârtiile pentru produsul tradiţional la brânză cu ardei şi cu mărar. Aş vrea să dau românilor ceva bun ca gust şi ca aspect, să aibă atracţie pentru client„.

Ioan Păun

Ioan Păun a mai spus că, singura problemă cu care se confruntă este că nu poate să-şi vândă produsul în magazine ci doar în târgurile organizate de Direcţia pentru Agricultură Caraş-Severin sau de acasă, direct din afumătoare sau frigider pentru că producţia este de serie mică. Un kilogram de cârnaţi de capră ca la Soceni se poate cumpăra, direct de la producător, la preţul de 45 de lei.

Cârnaţii de capră ca la Soceni sunt cel de-al cincilea produs tradiţional atestat în Caraş-Severin după ce, în toamna anului 2018, alte 4 produse din legume au fost atestate de MADR unui producător din Bocşa.

Sursa foto: www.7-zile.com

Finanțare pentru modernizarea căii ferate Caransebeș–Timișoara–Arad
Actualitate miercuri, 3 decembrie 2025, 21:43

Finanțare pentru modernizarea căii ferate Caransebeș–Timișoara–Arad

A fost aprobat contractul de finanțare pentru modernizarea căii ferate Caransebeș–Timișoara–Arad, proiect strategic pentru Caraș-Severin și...

Finanțare pentru modernizarea căii ferate Caransebeș–Timișoara–Arad
Colegiul Medicilor Veterinari: Fenomenul porcului online, greu de stopat în Caraş-Severin
Actualitate miercuri, 3 decembrie 2025, 21:30

Colegiul Medicilor Veterinari: Fenomenul porcului online, greu de stopat în Caraş-Severin

Avertisment privind achiziția cărnii de porc din surse nesigure Președintele Colegiului Medicilor Veterinari din Caraș-Severin, dr. Alin...

Colegiul Medicilor Veterinari: Fenomenul porcului online, greu de stopat în Caraş-Severin
Val de concedieri la Timişoara, Sibiu şi Iaşi într-o companie de tehnologii auto
Actualitate miercuri, 3 decembrie 2025, 21:02

Val de concedieri la Timişoara, Sibiu şi Iaşi într-o companie de tehnologii auto

Val de concedieri la Timişoara, Sibiu şi Iaşi într-o companie de tehnologii auto. 641 de posturi vor fi eliminate din România. Aumovio, compania...

Val de concedieri la Timişoara, Sibiu şi Iaşi într-o companie de tehnologii auto
În Caraş-Severin trichineloza rămâne o amenințare: veterinarii cer responsabilitate în achiziția porcilor pentru sacrificare
Actualitate miercuri, 3 decembrie 2025, 18:00

În Caraş-Severin trichineloza rămâne o amenințare: veterinarii cer responsabilitate în achiziția porcilor pentru sacrificare

Cazurile de trichineloză se mențin, de la un an la altul, la un nivel relativ constant, însă riscul de apariție a noi focare persistă din cauza...

În Caraş-Severin trichineloza rămâne o amenințare: veterinarii cer responsabilitate în achiziția porcilor pentru sacrificare
Actualitate miercuri, 3 decembrie 2025, 17:42

Reşiţa va avea primul spital de oncologie din Caraş-Severin: proiectul OncoHelp avansează rapid

Pacienții din Caraș-Severin care suferă de cancer vor avea un spital de oncologie modern la Reșița, care va funcționa în clădirea fostului...

Reşiţa va avea primul spital de oncologie din Caraş-Severin: proiectul OncoHelp avansează rapid
Actualitate miercuri, 3 decembrie 2025, 17:04

Spitalul Judeţean din Reşiţa are un nou manager interimar

Spitalul Județean de Urgență Reșița are de astăzi, 3 decembrie un nou manager interimar. Medicul Cristian Toader, specialist în...

Spitalul Judeţean din Reşiţa are un nou manager interimar
Actualitate miercuri, 3 decembrie 2025, 16:07

Precipitații insuficiente pentru refacerea nivelurilor de apă în Banat

Precipitațiile lunii noiembrie nu au contribuit suficient la refacerea nivelurilor pe sectoare hidrografice din Banat. Administrația Bazinală de...

Precipitații insuficiente pentru refacerea nivelurilor de apă în Banat
Actualitate miercuri, 3 decembrie 2025, 15:23

AJOFM Caraș-Severin crește incluziunea pe piața muncii pentru persoanele cu dizabilități

În primele zece luni ale anului 2025, 11 persoane cu dizabilități au fost integrate pe piața muncii cu sprijinul AJOFM Caraș-Severin, o...

AJOFM Caraș-Severin crește incluziunea pe piața muncii pentru persoanele cu dizabilități