[VIDEO] Sistemul de alertă pentru copii răpiți existent dar nefolosit

223

Cazul Caracal readuce in atentia publică instrumentele puse la dispoziție în cazul dispariției unui copil, printre ele si Sistemul de alertă pentru copii răpiți implementat în România în anul 2011. Până acum însă, acest sistem a fost folosit în ţara noastră, o singură dată.

Acestea sunt mesajele tip poster pe care televiziunile ar trebui să le afișeze în cazul folosirii Sistemului de alertă pentru copii răpiți. Proiectul a fost derulat în perioada ianuarie 2010-iunie 2011 și avut parte de o finanțare din partea UE de 236.000 de euro, iar Inspectoratul General al Poliției Române a contribuit cu 53.828 de euro. Alți 6.000 de euro au venit din partea FOCUS (Centrul Român pentru Copii Dispăruți și Exploatați Sexual.

Potrivit Poliţiei Române, mecanismul funcţionează în paralel cu activităţile specifice desfăşurate de poliţie şi parchet în cazul răpirilor sau dispariţiilor de copii şi are rolul de a ajuta ancheta în curs cu informaţii suplimentare, oferite de populaţie, imediat după răpirea sau dispariţia copilului.

În Caraș Severin, sistemul nu a fost folosit deloc, deoarece nu a fost nevoie, afirmă șeful Serviciului Cabinet din cadrul IJP Caraș Severin, comisar șef Dinu Nicorici.

În ultimii ani, în județ nu au fost cazuri de dispariţii de minori. De cele mai multe ori a fost vorba despre plecări voluntare. Nu am avut cazuri de dispariții ca cele despre care vorbește în mass media, în ultimele zile“, ne-a declarat comisarul şef Dinu Nicorici.

Prima simulare a Sistemului de alertă răpire copii făcută în judeţul Timiş

Anul trecut, tot în judeţul Timiş, a avut loc o altă simulare a exerciţiului Alertă – răpire copil.

Alertă rapire copil 2018

Mai exact în perioada 27-28 aprilie 2018., în judeţul Timiţ, a avut loc un exerciţiu care a adunat poliţiţti din cadrul Inspectoratului General al Poliâiei Române, ai inspectoratelor judeţene de poliţie Timiş, Arad, reprezentanţi ai Inspectoratului General pentru Aviaţie al M.A.I., procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş, efective ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ,,Banat” şi ale Grupării Mobile de Jandarmi Timişoara, parteneri şi voluntari.

Acţiunea de simulare a unui caz de răpire copil testează modul de gestionare a unei astfel de situaţii (de la identificarea, localizarea, negocierea, imobilizarea autorilor, coordonarea forţelor participante, exploatarea informaţiilor obţinute, comunicarea între echipele de căutare terestre, aviatice ţi acvatice cu punctul de comandă instituit la faţa locului, până la asigurarea primului ajutor ţi consilierea psihologică, pentru diminuarea impactului emoţional).

Astfel, în cadrul exerciţiului, a fost simulată situaţia răpirii unui copil de către un străin, într-o zonă împădurită şi greu accesibilă.

Toate forţele venite la faţa locului au început căutările, având sprijinul aerian dintr-un elicopter al IGAv. Jandarmii şi specialiştii ISU Timiş au prezentat moduri de căutare şi comunicare în condiţii dificile, din cauza formelor de relief, vegetaţie şi distanţă, fiind testate diferite mijloace de căutare: paramotoare, autoturisme, off road etc.

Comunicaţiile în sistem integrat au fost asigurate de punctul de comandă mobil din cadrul Centrului Operaţional. Poliţiştii criminalişti au adus autolaboratorul de teren.

Prin acest exerciţiu, a fost testată şi reacţia oamenilor, viteza de reacţie a partenerilor şi a voluntarilor care doresc să sprijine. Voluntarii ”SALVO TIMIŞOARA” au fost pregătiţi pentru acordarea primului ajutor.

Potrivit siteului alertarapirecopil.politiaromana.ro :

Decizia declanşării Alertei se ia dacă, în urma primelor activităţi investigative şi de cercetare penală, rezultă că sunt întrunite criteriile de alertă, iar declanşarea acesteia poate conduce la găsirea în viaţă a copilului.

Autoritatea responsabilă cu declanşarea mecanismului de alertă este Inspectoratul General al Poliiei Române . Transmiterea mesajului de alertă către toţi partenerii publici şi privaţi, se va face prin intermediul Centrului Operaţional al I.G.P.R.

Mesajul de alertă va fi scurt şi va conţine informaţii semnificative de natură să permită localizarea, cu ajutorul populaţiei, a victimei sau a suspectului, astfel încât să fie uşor de înţeles de către persoanele care îl văd sau îl aud.

Conţinutul mesajului de alertă :

Ziua, ora şi locul unde s-a produs răpirea sau dispariţia ;

Prenumele copilului şi o poză cât mai recentă a acestuia ;

Obiectele de îmbrăcăminte, semnalmentele şi semnele particulare vizibile ;

Descrierea autoturismului folosit de suspecţ direc?ia de deplasare, destinaţia posibilă (dacă există informaţii) ;

Descrierea suspectului (dacă există informaţii) ;

Numărul de apel unic de urgenţă “112”, la care populaţia (eventualii martori) poate comunica imediat informaţii utile pentru localizarea victimei şi a suspectului ;

Apelul către populaţie de a nu interveni direct pentru eliberarea victimei, pentru a se proteja atât viaţa sau integritatea corporală a martorului, cât şi cea a copilului răpit.

Mesajul de alertă va începe cu formula: <> şi va conţine textul “Sunaţi urgent la 112! Nu interveniţi dumneavoastră!”.

sursa video youtube

foto alertarapirecopil.politiaromana.ro