Foarte mulţi credincioşi din Episcopia Caransebeşului, precum şi din alte părţi, vin în fiecare an în data de 27 iulie, la Schitul „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” din Caransebeş. Această zi este una specială pentru aşezământul monahal întrucât îşi cinsteşte ocrotitorul: pe Sfântul tămăduitor, doctor fără de arginţi, Pantelimon.
Şi în acest an obştea monahală invită pelerinii să vină sâmbătă, 27 iulie, să i-a parte la bucuria hramului. Sfânta Liturghie va fi oficiată, de la ora 9.30, de către Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, în altarul de vară al schitului.

Toţi cei care vin să se roage la Sfântul Pantelimon vor avea bucuria să se închine şi la o părticică din moaştele sfântului tămăduitor, aduse la acest aşezământ monahal în anul 2017, din Bucureşti, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
După sfânta slujbă bucuria praznicului va continua cu o agapă frăţească oferită de părintele stareţ Ioachim tuturor credincioşilor ce sunt aşteptaţi să participe şi în acest an la hram. Metocul se află în curs de amenajare, sub purtarea de grijă a părintelui stareţ Ioachim Rad, urmând ca aici să se dezvolte o gospodărie pentru deservirea Centrului Eparhial şi cantinei Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeş.

Sfântul Pantelimon a trăit în primele veacuri creştine, primind cununa muceniciei în anul 303. Acest sfânt tămăduitor, care tânăr fiind a plecat prin martiriu din această lume la aproximativ 23-25 de ani. În momentul decapitării sfântului, din rana lui nu a curs sânge, ci lapte, iar măslinul de care a fost legat a rodit în acel moment.