Cercetarea arheologică din Caransebeş dependentă de punga colaboratorilor străini

Cercetările arheologice sistematice de la Castrul roman din Jupa şi de la Complexul megalitic de pe Muntele Mic riscă să nu poată fi continuate, anul acesta, din lipsa finanţării de la Ministerul Culturii. De câţi bani ar fi nevoie pentru săpături a aflat Hardy Cvoica de la directorul Muzeului de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din municipiul Caransebeş, Dacian Rancu:

Pe anul în curs în bugetul muzeului din Caransebeş, Muzeul de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă, nu au fost cuprinşi bani pentru cercetarea arheologică sistematică. Motivul ar fi acela că în ultimii 3-4 ani fostul director Adrian Ardeţi a mers pe finanţare de la Ministerul Culturii. Anul acesta Ministerul Culturii, prin bugetul restrâns pe care îl are, nu a aprobat niciunul din cele două săpături sistematice din Caraş-Severin, nici pe Muntele Mic la Cuntu-Vâlsan, nici la Jupa. Aşa că sperăm ca, Consiliul Judeţean să ne aloce bani pentru a continua cele două săpături sistematice pentru care deja s-au scos autorizaţiile. Am făcut un calcul şi vă pot spune că, la şantierul de la Complexul megalitic de pe Muntele Mic am cuprins doi colegi din Germania. Posibil ca cei doi să vină cu bani de săpătură. Acelaşi lucru îl întâlnim şi la Jupa unde în colectiv avem cercetători din Italia care posibil şi ei să aducă bani. Nu ştim nimic dacă finanţează străinii sau noi. Ne-am gândit că ne-ar trebuie o sumă de 20.000 de lei“.

Spre deosebire de Caransebeş, Muzeul Banatului montan din Reşiţa are fonduri anul acesta pentru cercetarea sistematică în siturile de la Mehadia, Pojejena şi Vărădia. Directorul instituţiei, Flavius Bozu a declarat pentru Radio Reşiţa că, a fost alocată o sumă de 20 de mii de lei pentru cercetare şi o alta de 5 mii de lei pentru conservare şi restaurare.

De același autor

Related Articles