Pericol de inundaţii în vestul ţării. Râurile stau să iasă din matcă

Hidrologii monitorizează în continuare situaţia apelor. Potrivit Administraţiei Bazinale de Apă Banat, în ultimele 24 de ore au fost depăşite valorile normale de precipitaţii pe râurile Pogăniş la Brebu, Bega la Luncani şi Făget.

În această dimineaţă au fost atinse cotele de inundaţie pe râul Bega, la staţia hidrometrică Balinţ. În cursul zilei sunt aşteptate creşteri de debite şi niveluri la staţia Chizătău, în aval pe râul Bega. Pe râurile Bârzava, Moraviţa şi Timiş încă se înregistrează depăşiri ale cotelor de atenţie prin propagarea viiturilor, însă tendinţa este de scădere. Amintim că este în vigoare un cod portocaliu valabil până astăzi, la ora 16.00.

Administraţia Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) vă informează că în ultimele 24 de ore s-au înregistrat cantități importante de precipitații în spațiul hidrografic Banat, astfel că au fost depășite valorile normale de precipitații la 3 stații hidrometrice:  s.h.Brebu-20,5 l/mp (curs de apă Pogăniș),s.h. Făget-25,8 l/mp și s.h.Luncani-25,3 l/mp (curs de apă Bega).

Au căzut precipitații, sub formă de averse torențiale, într-un interval de timp scurt, în bazinul superior al râului Bega, pe afluenții de dreapta ai Begăi ( 25,8 l/mp/ 20 de minute la stația hidrometrică Făget),  care au condus la viituri rapide și creșteri  importante de debite și niveluri cu depășiri ale cotelor de apărare în bazinul hidrografic Bega.

La ora 9.00 se înregistrau depășiri ale cotelor de inundațíe pe râul Bega, la stațía hidrometrică Balinț. În cursul zilei de azi ne așteptăm la creșteri de debite și niveluri cu depășirea cotelor de apărare și la s.h. Chizătău, în aval pe râul Bega.

Pe râurile Bârzava (la s.h. Partoș), Moravița (la s.h. Moravița), Timiș (la s.h. Gad și s.h. Grăniceri) se înregistrează încă  depășiri ale cotelor de atenție prin propagarea viiturilor, însă tendința este de scădere a acestora.

Specialiştii ABA Banat monitorizează în permanenţă debitele şi nivelurile cursurilor de apă vizate de avertizările hidrologice în vigoare și acționează prin formațiile de intervenție cu utilajele din dotare atunci când situația o impune. Acestea sunt pregătite să intervină cu utilajele din dotare pentru deblocarea albiilor și asigurarea secțiunilor de scurgere.

Deasemenea se solicită populației să nu traverseze cursurile de apă și să nu desfășoare activități în zonele adiacente albiilor acestora, în perioadele în care sunt emise coduri meteorologice și hidrologice.

De același autor

Related Articles