Credinţă şi lumină la Forotic

Ziua de 4 iunie, a devenit pentru satul Forotic din Protopopiatul Reșița, zi de mare sărbătoare, întrucât aici s-a desfășurat cea de-a X-a ediţie a Festivalului de poezie în grai bănăţean „Credinţă şi lumină”.

La Școala Gimnazială din localitate a avut loc prima parte prin comunicările ştiinţifice ale cercetătorilor din judeţele Timiş, Caraş-Severin şi din Serbia, despre Anul omagial al satului românesc și despre personalitatea profesorului, cercetătorului și istoricului culturii bănățene, Petru Oallde, fiu al satului Forotic. În continuare s-a sfințit o plachetă comemorativă a lui Petru Oallde ce a fost amplasată pe Școala Gimnazială ce îi poartă astăzi numele.

A doua parte a evenimentului s-a desfășurat la Casa etnografică a familiei Dabici din satul Forotic, avându-l ca moderator pe Dan Liuț – preşedintele Asociaţiei Scriitorilor în Grai Bănăţean. Festivalul a reunit iubitori de toate vârstele ai folclorului bănățean, promotori ai dialectului bănățean transpus în versuri, ai tradițiilor locale și ai portului popular. Au rostit poezii în grai bănățean zeci de copii din toate zonele Banatului Montan care ulterior au fost răsplătiți din partea organizatorilor cu daruri.

Au primit acte de cinstire toți scriitorii în grai bănățean prezenți și cei care promovează tradițiile strămoșești. De asemenea și Preasfințitul Părinte Lucian, prezent la eveniment, a primit din partea Asociaţiei Scriitorilor în Grai Bănăţean o Diplomă de excelență.

PSF Lucian – Episcopul Caransebeşului

Acest festival se înscrie în șirul de manifestări intitulate Zilele Credinței și Culturii, organizate de Episcopia Caransebeșului în această perioadă. (diac. Pavel Canea)

Sursa foto: Episcopia Caransebeşului

De același autor

Related Articles