Ascultă Radio România Reșița Live

Noaptea muzeelor – celebrată astăzi la Reşiţa şi Caransebeş

Muzeul Cineastului Amator şi Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa organizează, astăzi, între orele 18,00 şi 1,00, Noaptea Muzeelor 2019.

Articol editat de Casandra Silitra, 18 mai 2019, 12:34 / actualizat: 19 mai 2019, 8:23

De altfel, Muzeul Cineastului Amator, găzduit de universitatea reşiţeană, este singurul din România dedicat cineamatorismului. Prin cele peste 300 de piese şi colecţii deţinute, muzeul prezintă activitatea desfăşurată de cineaştii amatori.

Fiind amenajat în fosta cabină de proiecţie a cinematografului „23 august”, vizitatorii vor putea afla şi despre modul în care funcţiona o cabină de proiecţie cinematografică. Pe lângă cabina de proiecţie a fostului cinematograf, cu această ocazie va fi expusă şi colecţia de aparate de filmat pe peliculă, ce se expune doar cu prilejul evenimentului Noaptea Muzeelor.

Vizitatorii vor mai putea participa la vernisajul de fotografie: „Femeia în societatea românească, anii 1956-1960”.

Muzeul Cineastului Amator, în colaborare cu Institutul Naţional al Patrimoniului şi Modernism Punct Ro, vernisează la Reşiţa o selecţie de fotografii realizate în anii 1956-1960, având ca subiect femeile în câmpul muncii.

Aceste fotografii fac parte dintr-o colecţie de negative ce au fost recuperate de echipa Institutului Naţional al Patrimoniului. Fotografiile au fost imprimate pe hârtie fotografică şi vor face subiectul unui proiect mai amplu dedicat femeii în societatea românească. Scanarea, selecţia şi imprimarea lor a fost realizată de Ioana Ciolea.

Un alt vernisaj de fotografie interesant va putea fi vizionat în expoziţia „Reşiţa pierdută”.

În anii ’70, fotograful Ioan Mato imortaliza, pentru ultima oară, casele ce urmau să fie demolate pentru construirea laminorului degrosisor la Combinatul Siderurgic Reşiţa. Acest patrimoniu arhitectural pierdut reînvie în fotografii imprimate pe hârtie fotografică, prin sprijinul oferit de Ioan Mato Jr.

„Reşiţa pe două roţi” înseamnă o prezentare unui proiect de restaurare a unei motociclete Mobra 50 de curse din anii 1980, realizat de Nelu Ardai, alături de o expoziţie fotografică cu competiţiile de motociclism viteză ce se desfăşurau în Reşiţa în perioada 1970-1989.

De asemenea, pentru a aduce un tribut curselor de maşini ce se desfăşurau la Reşiţa, dar şi inginerilor implicaţi în acest domeniu, curtea interioară a universităţii vă găzdui autoturismul DeKaraso Simplon, realizat de inginerul şi inventatorul Marius Daniel Hegeduş, precum şi două camioane de curse realizate şi pilotate de Claudio Cuttaia.

Şi membrii Asociaţiei Euroland Banat salută iniţiativa „Noaptea Muzeelor” şi se înscriu, din nou, în rândul celor care susţin promovarea şi conservarea istoriei şi patrimoniului. Aşadar, cei interesaţi sunt aşteptaţi la un tur ghidat în Parcul Triaj – Muzeul Locomotivelor cu Abur, Reşiţa, pentru a descoperi istoria parcului şi a celor 16 piese de tezaur. Acţiunea va avea loc tot sâmbătă, între orele 16,00 şi 21,00.

CARANSEBEŞ

Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş cu sprijinul Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Ministerului Culturii şi Comunicării din Franţa, Reţelei Naţionale a Muzeelor din România organizează sâmbătă, de la ora 18:00, „Noaptea Europeană a Muzeelor”, eveniment ajuns la cea de-a XV-a ediţie.

Cu acest prilej, va fi prezentată o serie de expoziţii ce scoate în evidenţă istoria Banatului de Munte.

Mai exact, la sediul Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş vor putea fi vizitate expoziţii de icoane pe sticlă, arheologia în Banatul Montan, expoziţia Etnos-românesc în Munţii Banatului, expoziţia Activitatea Consiliului Naţional Român la Caransebeş şi Casa tradiţională din Banat.

Continuând tradiţia anilor trecuţi, publicul reşiţean este invitat la „O noapte de artă şi război la Muzeul Banatului Montan”, în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor 2019, care va avea loc sâmbătă, între orele 17,00 şi 00,30.

Evenimentul va fi deschis cu o demonstraţie de dans de societate executat de elevii Şcolii de dans Magnum Dance, instructor Simona Balaci, alături de care participanţii vor dansa împreună.

Alături de expoziţia permanentă dedicată istoriei industriale a Banatului, alte două expoziţii cu impact deosebit stau la dispoziţia publicului, respectiv, Arme albe şi de foc din colecţia Muzeului Naţional Brukenthal, precum şi expoziţia personală a artistului plastic Bogdan Piperiu, sub genericul Memorandum pentru o realitate fragmentată.

Nu vor lipsi şi surprize expoziţionale, susţin organizatorii.

Tot în cadrul evenimentului, se va putea viziona filmul de scurt metraj „Calea apelor”, al doilea episod din trilogia „Banatul Montan” al regizorului reşiţean Sabin Dorohoi.

Sursa – agerpres.ro

Șofer fără permis și băut, reținut pe DN 6 la Buchin
Actualitate sâmbătă, 5 iulie 2025, 15:53

Șofer fără permis și băut, reținut pe DN 6 la Buchin

Un șofer fără permis și băut a fost reținut pentru 24 de ore pe DN 6 la Buchin. El conducea haotic spre Caransebeș. Un tânăr de 26 de ani,...

Șofer fără permis și băut, reținut pe DN 6 la Buchin
Avocatul Poporului vine în Caraş-Severin şi Arad
Actualitate sâmbătă, 5 iulie 2025, 15:00

Avocatul Poporului vine în Caraş-Severin şi Arad

Avocatul Poporului vine în Caraş-Severin şi Arad. Sunt anunţate audienţe şi la sediul Biroului Teritorial din Timişoara. Biroul Teritorial...

Avocatul Poporului vine în Caraş-Severin şi Arad
Festivalul Berii din Arad: polițiștii și jandarmii în acțiune
Actualitate sâmbătă, 5 iulie 2025, 14:36

Festivalul Berii din Arad: polițiștii și jandarmii în acțiune

Festivalul Berii din Arad se desfăloară în perioada 3-6 iulie 2025. Polițiștii și jandarmii desfăşoară acțiuni de prevenție și control....

Festivalul Berii din Arad: polițiștii și jandarmii în acțiune
Stop incendiilor de vegetație!
Actualitate sâmbătă, 5 iulie 2025, 13:00

Stop incendiilor de vegetație!

Stop incendiilor de vegetație! ISU Mehedinți trage un semnal de alarmă cu privire la incendiile de vegetaţie. Incendiile de vegetație uscată...

Stop incendiilor de vegetație!
Actualitate sâmbătă, 5 iulie 2025, 12:18

Primul cod roşu de caniculă în 2025

Meteorologii au emis primul cod roşu de caniculă în 2025. Valul de căldură se intensifică şi în Caraş-Severin. Județul Caraş-Severin se...

Primul cod roşu de caniculă în 2025
Actualitate sâmbătă, 5 iulie 2025, 11:00

Peste 500 de cazuri de violență domestică în Caraș-Severin în primele 6 luni din 2025

Peste 500 de cazuri de violență domestică în Caraș-Severin în primele 6 luni din 2025: agresorii, monitorizați electronic, victimele –...

Peste 500 de cazuri de violență domestică în Caraș-Severin în primele 6 luni din 2025
Actualitate sâmbătă, 5 iulie 2025, 09:00

Timișoara construiește primul pod după Revoluție: Podul Solventul, o investiție de peste 18 milioane de euro

Timișoara construiește primul pod după Revoluție: Podul Solventul, o investiție de peste 18 milioane de euro Timișoara marchează un moment...

Timișoara construiește primul pod după Revoluție: Podul Solventul, o investiție de peste 18 milioane de euro
Actualitate sâmbătă, 5 iulie 2025, 07:00

107 locuri de muncă vacante în Caraș-Severin

AJOFM anunţă 107 locuri de muncă vacante în Caraș-Severin. Se fac angajări în Reşiţa, Caransebeş, Băile Herculane şi Bocşa. Agenția...

107 locuri de muncă vacante în Caraș-Severin