Moment istoric în Japonia! Împăratul Akihito abdică după 30 de ani de domnie. Fiul său, Naruhito, va urca pe Tronul Crizantemei de la 1 Mai

Împăratul Akihito este primul suveran japonez care abdică după mai bine de 200 de ani. În cadrul unei ceremonii impresionante organizate marți, 30 aprilie împăratul Akihito va renunța la tron iar locul său va fi luat de fiul său, Naruhito.

UPDATE: Ceremoniile de abdicare au început, marți, cu o serie de ritualuri private în Palatul Imperial din Tokyo. Abdicarea împăratului de pe Tronul Crizantemei este prima astfel de acțiune înregistrată în ultimele două secole în Japonia.

Fiul său, Naruhito, va urca pe tron, miercuri, 1 Mai, iar succesiunea imperială va însemna începutul unei noi ere pentru țara cu cea mai veche monarhie din lume. Pe 30 aprilie, după 30 de ani de domnie a împăratului Akihito, în vârstă de 85 de ani, la Palatul Imperial va fi organizat un ritual tradiţional în cadrul căruia suveranul va renunţa la tron. În timpul ceremoniei, împăratul va purta o ţinută tradiţională şi va semnala strămoşilor decizia lui de abdicare.

Abdicarea lui Akihito este prima din 1817, când împăratul Kokaku a renunţat la tron. Akihito a preluat tronul pe 8 ianuarie 1989 la vârsta de 55 de ani, după moartea tatălui său, împăratul Hirohito, sub care Japonia a luptat şi a pierdut Al Doilea Război Mondial. La ceremonie vor participa aproximativ 300 de persoane, printre care prim-ministrul Shinzo Abe, cabinetul său de miniştri, și membri ai familiei împăratului.

După manifestațiile de marți, a doua zi, miercuri 1 mai, va fi organizată o a doua ceremonie, în care care prinţul moştenitor Naruhito, fiul cel mare al lui Akihito, va urca pe tron şi va moşteni însemne imperiale tradiţionale, precum o sabie sacră şi o bijuterie, considerate o dovadă a succesiunii sale.

Prima apariție publică a noului împărat va avea loc pe 4 mai, atunci când Naruhito, soția sa, prinţesa Masako, și alți membri ai familiei imperiale vor apărea într-un balcon al Palatului Imperial pentru a saluta mulţimea.

Naruhito consideră că discuţiile cu publicul larg au reprezentat „un stâlp important” al rolului său oficial şi a precizat că va continua să aibă astfel de discuţii şi după ce va deveni împărat. După abdicare, împăratul Akihito şi soția sa, împărăteasa Michiko, vor deveni împărat și împărăteasă emerită. Ei nu vor participa, însă, la evenimentul în care noul suveran nipon va apărea în fața mulțimii. Potrivit tradiției, fiecare împărat japonez marchează o nouă eră. Cea de după ascensiunea la tron a lui Naruhito se va numi „Reiwa”

Sursa: www.libertatea.ro/stiri/imparatul-akihito-al-japoniei-abdica-2618794



Cele mai citite

Related Articles