Omagiu adus lui Achim Nica

Simpozion 1Cel care a făcut inimile să tresară cu vocea sa, marele doinitor al Banatului, Achim Nica,  a fost omagiat sâmbătă în comuna natală, Obreja.
În sala căminului cultural Achim Nica din Obreja s-a desfășurat un spectacol folcloric, cu participarea a unor soliști de renume din Banat și ansambluri folclorice cu tradiție, printre care ansamblul folcloric „Iedera”, din Oţelu Roşu, „Semenicul”, din Reşiţa, dar şi cel al Şcolii Gimnaziale din Obreja.
În deschiderea spectacolului Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraș-Severin, a organizat simpozionul „Achim Nica – un doinitor de excepţie al Banatului”, la care au luat parte peste 30 de folcloriști din județul Caraș-Severin și Timiș. Se dorește revigorarea cântului, a doinei, în zona Banatului, inclusă în patrimoniul intangibil al UNESCO, etnografii vorbind și despre rolul rapsozilor și a graiului bănățean transmis prin cântec. De aceea începând de anul viitor Festivalul va deveni concurs de interpretare vocală  în care se va pune accent pe doină, ne-a precizat primarul comunei Obreja, Petru Pop care a precizat că îi pare rău că sala căminului cultural nu este mai mare pentru toți participanții la manifestare.  Vicepreședintele Consiliului Județean Ionesie Ghiorghioni a declarat că Achimn Nica poate fi numit un brand al Banatului de Munte și a doinei bănățene.
Sunt folcloriști care respectă tot ceea ce a realizat nana Achim, atât de iubit pe Valea Bistrei, dar și în întreaga țară pentru toată activitatea sa. El a spus prin muzică aşa de frumos cum leagănă boii carul, cât de grea a fost copilăria unora, cum eram cu toţii când fosta-m tineri sau, cum a prins dorul rădăcină la Obreja într-o grădină.
Achim Nica rămâne pentru obrejeni Uica de la sălaș, este doinitorul care și-a iubit doina, căci doina l-a iubit pe el.

Cele mai citite

Related Articles