Prof. Ciprian Urican vine cu o metodologie nouă pentru dezvoltarea fotbalului reșițean

763

Centrul de juniori al clubului de fotbal CSM Reşiţa are un nou coordonator, prof. Ciprian Urican. Acesta este un tehnician cu un palmares bogat, mai ales în ceea ce privește pregătirea juniorilor. Ciprian Urican a fost prezentat antrenorilor din Valea Domanului într-o ședintă, în care acesta le-a expus metodologia după care se va lucra în continuare la club.

Președintele clubului Cristian Bobar a făcut prezentările și a vorbit despre rolul acestei întâlniri:

” Am avut o ședință mai lungă cu antrenorii din cadrul clubului în care l-am prezentat pe noul coordonator al Centrului de copii și juniori, prof. Ciprian Urican. Acesta nu mai are nevoie de nici o altă prezentare, are un CV foarte bogat și ne dorim, în continuare, să punem accent foarte serios pe juniorii din cadrul clubului. În această iarnă, 80% din transferuri la nivel de Liga I și de Liga a II-a s-au făcut la copii. Am investit foarte mult în acești copii. Noi trebuie să-i creștem cu răbdare, chiar dacă nu ne va fi ușor. Ne dorim să-i avem pentru echipa de seniori,în primul rând, iar apoi să reușim să fie doriți de alte echipe. Ciprian Urican are multă experiență în domeniul juvenil, a lucrat și la Craiova câțiva ani ca director tehnic la echipa a II-a și la centrul de copii de acolo. Mulți dintre ei evoluează la echipe de Liga I. De asemenea, are un masterat făcut la Ajax Amsterdam și intenționează să colaboreze și cu Massimo Lucchesi, cel care este și coordonator al Centrului de copii și juniori de la AC Milan. Sper ca nu peste mult timp, Massimo Lucchesi să ajungă la Reșița și să se întâlnească cu antrenorii de la noi. Vom pune accent foarte mare pe centrul de copii,” a declarat Cristi Bobar, președintele CSM Reșița.

La această ședință coordonată de Ciprian Urican au luat parte toți antrenorii de la clubul din Valea Domanului. Urican a revenit la Reșița, iar în trecut a colaborat cu Gloria Reșița.



”Este un proiect extrem de îndrăzneț, care aduce realitatea la orice club la care se dorește performanță. Ne dorim să facem din centrul de la Reșița, unul foarte bine pus la punct, unul care să producă jucători pentru fotbalul românesc și cel internațional. CSM Reșița are astfel de jucători de top, iar cel bun bun exemplu este cel al lui Cristi Chivu. În această primă întâlnire am schimbat idei cu antrenorii de aici și știu exact ce se întâmplă. O să pornim activitatea, una centrată pe valorificarea individului. Eu sunt sigur că după o perioadă de timp o să avem și rezultate. Este normal așa, pentru că un club este viabil și datorită Centrului de copii și juniori. Sunt câteva lucruri pe care le vom schimba, mai ales în ceea ce privește metodologia de lucru. Este o perioadă de adaptare pentru toți, antrenori, conducători, dar și părinți, care au un rol determinant. Părinții trebuie să înțeleagă că cei care se ocupă de pregătirea copiilor lor sunt mai profesioniști decât ei. Rugămintea mea este să aibă încredere în noi și să ne lase să ne facem treaba, să fim în simbioză cu ceea ce vrem noi să construim la clubul reșițean. Să ne lase să lucrăm cu copiii lor. Această metodologie, relativ nouă pentru fotbalul românesc, mie mi-a adus rezultate în ultimii cinci ani. Dau exemplu Universitatea Craiova, unde 8 jucători au fost promovați în Liga I. Este o metodologie care accelerează progresul jucătorilor. Primul pas este ca la nivel de club, de la seniori la juniori, toată lumea să lucreze cu aceleași mijloace, să nu fie sincope. Se va lucra după aceleași principii și la juniori și la seniori. Antrenorii echipei de seniori doresc să urmeze această metodologie. Atâta timp cât eu răspund de acest Centru, nimeni nu le va reproșa grupelor de juniori lipsa victoriilor. Atâta timp cât un antrenor este preocupat să obțină rezultate cu echipa, nu va mai acorda importanța cuvenită individului, jucătorului. Pe noi ne interesează să creștem jucători, nu să facem echipe campioane. Este logic că dacă individul va crește, atunci și echipa va crește. Noi avem niște idei foarte clare și știm ce avem de făcut ”, a spus Ciprian Urican.

Ciprian Urican va fi prezent la Reșița cel puțin o dată pe săptămână, iar discuțiile le va purta doar cu antrenorii, care la rândul lor le vor implementa copiilor. Este cel care l-a înlocuit în funcţie pe Lucian Dobre. Antrenorul Lucian Dobre, care după aproape doi ani de activitate ca şef al centrului de copii şi juniori din Valea Domanului, a încheiat în ianuarie 2019 colaborarea cu gruparea rosso-neră.

Cristina Corocan