Etniile din Banat în febra Făşangului

552

Între Bobotează şi intrarea în Postul Mare, germanii şi maghiarii din Banatul montan, se distrează aşa cum o făceau şi strămoşii lor odinioară.

În timp ce etnicii germani reşiţeni au sărbătorit, la sediul Forumului Democratic al Germanilor sărbătoarea tăiţeilor pentru copii şi tineri, maghiarii din Reşiţa vor organiza tradiţionalul Bal de Făşang. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 16 februarie de la ora 19.00 în incinta cantinei sociale a Primăriei Reşiţa. Conform lui Ladislau Kuhn – preşedintele Asociaţiei culturale “Platanus”, invitaţiile se găsesc la Casa de cultură maghiară din Reşiţa şi la magazinul de tehnico-medicale din zona Universalul Vechi.

Manifestări similare dedicate “anotimpului” Făşangului în Banatul montan se vor mai consuma în 2 şi 3 martie în Anina (n.r. cartierele Celnic şi Steierdorf) şi Reşiţa unde se vor consuma tradiţionalele baluri ale măştilor.

Luni, 18 februarie, la sediul Forumului Democratic al Germanilor din Reşiţa va avea loc de la ora 16.30, tradiţionala Sărbătoare a Tăiţeilor pentru adulţi şi invitaţii acestora, a transmis pentru Radio Reşiţa Erwin Josef Ţigla – preşedintele entităţii culturale din Caraş-Severin. (Hardy Cvoica)