[VIDEO-FOTO] Balul Portului Popular de la Vermeș, reuniunea păstrătorilor de ”comori” ale satului bănățean. Radio Reșița, printre premiați

1728

În Banatul Montan au loc în această perioadă o serie de evenimente tradiționale, ce se organizează, în special în mediul rural, înainte de intrarea în postul sărbătorii Pascale.

Balul Portului Portului Popular a avut loc și în acest an în localitatea Vermeș. Omenie, bucurie, tradiție, culoare acestea ar fi doar câteva cuvinte prin care am putea descrie atmosfera din Căminul Cultural vermeșan.

Fii satului și numeroși invitați s-au bucurat de atmosfera prietenească și foarte plăcută de la acest eveniment tradițional, organizat de Primăria Vermeș, Căminul Cultural Cassian R. Munteanu, Centrul de informare turistică și membrii Ansamblului Folcloric Vermeșana din localitate.

Din lada de zestre a străbunicilor, tinerii și nu numai ei, au redat strălucirea de altădată a straiului popular, astfel că i-am putut admira purtând costume tradiționale, articole vestimentare confecționate acum mai de 100 de ani.


Cu acest prilej au fost oferite și Diplome de Excelență. Managerul Radio Reșița, Laura Sgaverdea a primit din partea primarului Ion Damian un astfel de semn de prețuire pentru contribuția adusă de Studioul Teritorial Radio Reșița la promovarea costumului popular și a tradițiilor populare.

Laura Sgaverdea a mulțumit, la rândul său, locuitorilor comunei Vermeș pentru implicarea activă în susținerea campaniei umanitare, Muzică pentru viață:


Primarul comunei Vermeș, Ion Iacob Damian este mândru că vermeșenii fac totul pentru ca această tradiție să nu se piardă:

La Balul Portului Popular de la Vermeș, ediția a IV-a a luat parte și directorul Muzeului Satului Bănăţean Timişoara, Dănuţ Radosav, care caracterizează evenimentul prin cuvântul …OMENIE:

Au fost premiate cele mai frumoase costume, juriul având o misiune dificilă. Au fost oferite premii și diplome celei mai tinere participante îmbrăcată în straiul popular, Ariana Pîrvan de doar 10 luni și celui mai vârstnic participant în strai popular, Petru Țăpuș de 62 de ani.

De asemenea alți copii și tineri vermeșeni au urcat pe scenă, bucuroși și mândri că pot purta costumul popular și au fost și premiați pentru aceasta.

Diplome de Excelență au primit și grupurile de etnici veniți din diferite localități din Banat să petreacă și să-și etaleze costumele specifice la acest bal deosebit. Despre implicare și schimburi de experiență între comunități au vorbit Sonia Kugler, reprezentant al etniei germane din Anina și Andreea Țimbota, membru al comunității ucrainiene de la Copăcele:

Invitați au fost din mai multe localități din Banatul de munte și de câmpie. Crenguța Radosav a venit cu drag și la ediția din acest an:

Atmosfera a fost întreținută prin cântecul popular autentic de soliștii Dana Ivan și Petrică Chiodan, acompaniați de formația din Bocșa, condusă de prof. Dan Galea. Petrică Chiodan este și unul dintre principalii organizatori, amfitrionul acestui eveniment, bucuros că vermeșenii au înțeles că tradițiile trebuie conservate:

Andreea Soltanei este o tânără de 22 de ani, foarte implicată în tot ceea ce înseamnă viața culturală din Vermeș. Face parte din Ansamblul ”Vermeșana” încă de la începuturi, de acum 10 ani, și afirmă cu tărie că pentru ea dansul popular înseamnă viață:

Gospodinele s-au întrecut în bucate alese, tradiționale bucătăriei din Banatul Montan, produse preparate acasă, înainte de începerea Balului.

Locuitorii Vermeșului dovedesc că știu să păstreze comorile bănățenilor, obiceiurile strămoşeşti, care conferă satului autenticitate.


Cristina Corocan