România nu va dezvolta o politică funciară bazată pe discriminare etnică

ciolosRomânia nu va dezvolta o politică funciară bazată pe discriminare etnică pentru că ar fi total neeuropeană – a declarat ieri comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, într-un comunicat dat publicităţii la Bruxelles.

El a dat asigurări că statul are la dispoziţie instrumente pentru a păstra controlul asupra propriei politici funciare şi agricole şi de dezvoltare rurală. Comunicatul a fost dat publicităţii în contextul declaraţiilor recente ale ataşatului pe probleme de agricultură al Ambasadei Ungariei la Bucureşti, care spunea că statul ungar ar pregăti un program prin care să cumpere terenuri agricole din Ardeal, iar pentru aplicarea lui, ar aştepta normele de aplicare ale noii legi funciare române.

Dacian Cioloş aminteşte precizarea Ministerului de Externe de la Budapesta că a fost vorba doar de o discuţie şi nu de o intenţie propriu-zisă a statului ungar, dar dacă s-ar ajunge până acolo, legislaţia europeană şi cea naţională pot fi utilizate pentru a bloca orice formă de abuz sau discriminare. Tratatul de funcţionare al UE exclude orice formă de discriminare pe motive de sex, rasă sau origine etnică, religie sau convingeri, handicap, vârstă sau orientare sexuală, ca şi Carta drepturilor fundamentale a UE.

Statul român are, la rândul său, la dispoziţie instrumente pentru a păstra controlul asupra propriei politici funciare şi agricole, oferind oportunităţi tuturor cetăţenilor săi, indiferent de etnie, afirmă comisarul pentru agricultură, Dacian Cioloş, în comunicatul său de presă.

Cele mai citite

Related Articles