Hermann Oberth, primul model din lume al unei rachete cu combustibil lichid

144

Acum 122 de ani, într-o casă din Sighişoara, seara, mai multe persoane discutau profeţia făcută de unul dintre bunici: „Peste o sută de ani oamenii vor zbura spre Lună!“. La discuţie asista şi un puşti de patru ani, pe nume Hermann Oberth. A doua zi, Hermann a meşterit o locomotivă, cu ciocanul şi rindeaua, şi i-a întrebat pe părinţi dacă poate ajunge cu ea pe Lună.

Pe la şase ani Hermann şi-a început carneţelul cu invenţii: o moară de apă gândită să folosească forţa Niagarei, maşina de fulgere, care trebuia să le capteze şi să le înmagazineze energia pentru vremea când nu ploua. Mama sa îi scria unei prietene: „El citeşte mai puţină literatură de aventuri decât fratele său Adolf – care pur şi simplu înghite tot ce apucă despre indieni şi altele – în schimb citeşte din reviste tot ce se referă la aceste domenii şi, ceea ce mă uimeşte îndeosebi, este faptul că a şi început să înţeleagă ceea ce citeşte.“

În vacanţa de iarnă 1905-1906 a citit cărţile lui Jules Verne De la Pământ la Lună şi Călătorie în jurul Lunii. S-a apucat să calculeze dacă afirmaţiile lui Jules Verne erau susţinute de legile fizicii. A descoperit că Jules Verne nu ţinuse cont de forţa imensă la care erau supuşi călătorii în momentul lansării din tun. Soluţia era un vehicul cu o propulsie care să crească treptat, adică racheta. Dar ce fel de combustibil să folosească aceasta? Până să lămurească această problemă, a început să facă cercetări de medicină… spaţială, primele din lume.

Află toată povestea pe siteul eualegromania