Direcția Județeană pentru Cultură Timiș derulează proiectul ”Centenar bănățean – Călătoria către Unire”, pentru a reconstitui drumul parcurs cu trenul spre Alba Iulia, de către delegații din 42 de localități bănățene, în preajma zilei de 1 Decembrie 1918.

Anul acesta, cu prilejul Centenarului, reprezentanți din 20 de comune ale județului Timiș, printre care și doi urmași a unor delegați din Bătești și Bârna vor fi prezenți la manifestări. ”A fost un delegat din Bătești, aproape de Făget, Ioan Muntean se numește, a luptat în ambele războaie mondiale. Vine cu noi fiul acestui delegat, tot Ioan Muntean, are 95 de ani. Ne-au sunat de la Primăria Făget că vine. Mai avem un domn din Bârna, străbunicul său a fost primar în acea perioadă, a fost la Alba Iulia, dar nu era delegat oficial. Doar doi urmași avem momentan. Toată experiența va ține o zi, acolo ne așteaptă Garda Națională Română în costume de epocă, se va rosti Rezoluția Adunării Naționale de la Alba Iulia, iar fiecare reprezentant din Timiș va primi credenționale cu numele lor, apoi avem program de vizitare la muzee”, a declarat Victor Bunoiu, reprezentantul DJC Timiș.

Potrivit organizatorilor, în trenul special constituit vor urca peste 112 persoane ce s-au decis să refacă același drum ca al înaintașilor, participanți la Marea Unire de la 1918.

(Ion Moldovan)